Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Október 04. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Mi van a jójóeffektus hátterében?

Mi van a jójóeffektus hátterében?

A kulcs a zsírsejtek számában van!

Minden fogyózó számára ismert kellemetlenség: a nagy nehezen leadott kilók lassan, de biztosan visszavánszorognak. Most úgy tűnik, megtalálták ennek mélyebb élettani okát.

A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorukban több zsírsejtjük képződik. Az ma még kérdéses, hogy ezt befolyásolja-e a gyerekkori táplálkozás és mozgás, de az bizonyos, hogy a zsírsejtek számát legfeljebb a felnőttkor kezdetéig lehet befolyásolni.
A felnőtt fogyni vágyóknak tehát csak egyetlen választásuk marad: a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután „mohón várják”, hogy ismét feltöltődjenek, új zsírtartalomra tegyenek szert. Ezért az „éhes” szervezet a kúra végeztével azonnal raktározni kezd – és ezzel megindul a kilók nem is olyan lassú felszedésének folyamata, vagyis a jojóeffektus. A kutatók azt is kiderítették, hogy a kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl (ahogyan korábban remélték). Vagyis a legegyszerűbb: nem elhízni! Viszont ha már megtörtént, a fogyásnak csakis egyetlen tartós módszere lehet: egy egymással jól összehangolt táplálkozás- és mozgásprogram.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).