Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2019. Március 25. 19:37, hétfő | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Mi számít munkaidőnek és mi nem?

Mi számít munkaidőnek és mi nem?

A munkajog világában az egyik legfontosabb kérdéskör annak tisztázása, mely tevékenység elvégzése minősül munkaidőnek és mely nem. Hogy miért is olyan fontos ez?

Azért, hiszen a munkáltató úgy köteles megszervezni a munkavégzést, hogy az adott munkanapra eső feladatok a rendes munkaidőben, vagyis túlóra nélkül elvégezhetők legyenek. Ellenkező esetben ugyanis, a plusz munkáért külön díj jár.

Munkaidő
A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, illetve a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama.

Mit tekintünk előkészítő és befejező tevékenységnek?
Röviden minden olyan feladatnak az ellátását, amelyet a munkavállaló szokás szerint, a munkaköréhez kapcsolódóan, rendszeresen, külön munkáltatói utasítás nélkül köteles elvégezni. Ebbe a kategóriába sorolható például az az időtartam, ami alatt a bolti eladó nyitás előtt átnézi a polcokat, bekapcsolja a pénztárgépet, ellenőrzi a váltó meglétét.

Ami nem minősül munkaidőnek
A fentiekkel szemben nem munkaidő a munkavégzés előtti, valamint utáni átöltözési idő, kivéve, ha olyan speciális védőruházat viselésére köteles a munkavállaló, melynek felvétele hosszabb időt vesz igénybe. Például bányász, tűzoltó munkakörben való munkavégzés esetén.


Szintén nem munkaidő a munkaközi szünet, vagyis az ebédidő, hacsak nem készenléti jellegű a munkakör vagy a felek ettől eltérően nem állapodnak meg.

Nem munkaidő továbbá a munkába járás és a hazautazás sem. Azaz a munkavállaló lakó vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás időtartama. Viszont, ha nincs állandó vagy szokásos munkavégzési helye a munkavállalónak (például értékesítési pozícióban, vízszerelő munkakörben), úgy a munkáltató és a munkavállaló köthetnek olyan megállapodást, melyben kijelentik, a munkába járás és a hazautazás idején túl munkaidőnek tekintik az első és utolsó ügyfél közötti, mindennapos utazási időt is.

Címkék: munkaidő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.