Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 29. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Mi legyen a megmaradt húsvéti sonkával?

Készítsenek ízletes salátákat belőle!

Lehet, hogy a húsvéti ünnepek alatt elfogyasztott sonkából már elegünk van, a megmaradt mennyiséget mégse hagyjuk kárba veszni. Készítsünk belőle ízletes salátákat, melyek az ünnepek utáni könnyebb étkezést is segítik.

Az ünnepek alatt étkezésünk biztosan nem könnyed falatokból állt, ezért érdemes a nehezebb, zsírosabb ételek után könnyebb fogásokat enni. A tavasz első friss termései már kaphatók a piacokon, keressék a medvehagymát, a retket, az újhagymát, a tormát, és a spenótot, sóskát. Azonkívül, hogy sok-sok értékes tápanyaggal látják el szervezetünket, emésztésünket is nagyban segítik. És hogy a maradék húsvéti sonka se vesszen kárba, az imént felsorolt zöldségekkel együtt használják fel ízletes saláták készítéséhez.

Tökmagos reteksaláta sonkával

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:
a salátaöntethez:

  • 5 dkg tökmag, megpirítva és -őrölve
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál tökmagolaj
  • víz

a salátához:

  • 1 fejes saláta, apróra tépkedve
  • 1 jégcsapretek, vékonyra szeletelve
  • 4-5 hónapos retek, vékonyra szeletelve
  • 10 dkg mustármagcsíra
  • 1 kis csokor metélőhagyma, finomra aprítva
  • 25 dkg főtt füstölt sonka, kb. 1,5 cm-es kockákra vágva

A salátaöntet hozzávalóit összekeverjük, és annyi vizet hozzáöntünk, hogy sűrűn folyós állagú mártást kapjunk. A salátát a kétféle retekkel és a csírával lazán összeforgatjuk, majd tányérokra adagoljuk. Tálalás előtt az öntettel meglocsoljuk, a metélőhagymával és a sonkával megszórjuk, és pirítóssal kínáljuk.

Húsvéti sonka dijoni reteksalátával

Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A sonkához:

80 dkg füstölt sonka megfőzve, szeletelve
1 evőkanál szójaszósz
1 dl olívaolaj

A salátához:

  • 30 dkg retek csíkokra vágva
  • 2 db kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 köteg újhagyma karikára vágva
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 1 citrom leve
  • só, bors

A sonkaszeleteket bekenjük a szójaszósszal, majd felhevített olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk. A saláta hozzávalóit összekeverjük, majd az olívaolajból, a dijoni mustárból és a citromléből öntetet készítünk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor tányérra helyezzük a salátát, ráteszünk 2 szelet sonkát, és így fogyasztjuk. Külön még ecetes tormát is adhatunk mellé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.