Városlista
2021. június 19, szombat - Gyárfás

Hírek

2020. Március 05. 16:03, csütörtök | PR

Mi fán terem a robbanásvédelmi dokumentáció?

Mi fán terem a robbanásvédelmi dokumentáció?

Abban az estben, ha vállalatánál normál üzemi körülmények között robbanásveszélyes anyagok és levegő jelenlétével kell számolni, azaz potenciális robbanásveszélyről beszélhetünk -

- Önnek robbanásbiztonság-technikai kötelezettségei is vannak. Cikkünkben bemutatjuk az ezirányú legfontosabb tudni- és tennivalóka

Munkaadóként az Ön felelőssége a biztonságos munkakörnyezet biztosítása. Amennyiben az üzemben gázzal, gőzzel vagy porral, vagyis robbanásveszélyes anyaggal dolgoznak, ott a munkavédelem és tűzvédelem előírásinak való megfelelésen túl robbanásbiztonság-technikával – a robbanásveszélyes keverékek begyújtási kockázatainak csökkentésével – is foglalkozni kell.
Amennyiben az üzemben egy robbanásveszélyes atmoszféra keletkezése biztonsággal nem zárható ki, úgy az üzemeltetőnek kötelessége egy megfelelően szakosodott szakértő, egy biztonságtechnikai mérnök segítségével a robbanásbiztonság-technikai rendszer kialakítása, hatékony üzemeltetése, a kockázatértékelés elvégeztetése, valamint az úgynevezett robbanásvédelmi dokumentáció elkészítése. A vonatkozó jogszabály szerint ezt a munkát még az első üzembe helyezés előtt, a megépült technológia alapján kell összeállítani.

Minden szükséges információ egy helyen

A robbanásvédelmi dokumentáció tartalmi követelményeit az ATEX 137 (99/92/EK), egy Európai Uniós direktíva határozza meg. Kiindulópontja a zónaszámítás és a zónatérkép. A dokumentáció azonosítja, és számba veszi az üzem területén található tűz-, illetve robbanásveszélyes anyagokat, részletesen bemutatja a működés során alkalmazott technológiát, meghatározza a zónabesorolást, ismerteti a robbanásvédelmi koncepciót, valamint a munkaszervezési jellegű intézkedéseket.
A biztonságtechnikai mérnök munkája során felméri és meghatározza az esetleges robbanás okozta veszélyt, rendelkezik a megelőzésről, az elhárításról. Mivel a végeredmény az üzem pillanatnyi állapotáról szól, annak folyamatai és technológiái alapján készül, nagyon fontos, hogy bizonyos időközönként sor kerüljön a robbanásvédelmi dokumentáció aktualizálására, kiegészítésére.

Válasszon profi partnert!

A robbantásvédelemmel kapcsolatos feladatok elvégezését, a dokumentáció elkészítését több cég is vállalja. A másfél évszázados munkatapasztalattal és magas összegű felelősségbiztosítási háttérrel rendelkező Apave független szakértői például egy ingyenes helyszíni felmérés után mindent megoldanak Ön helyett: a robbanásbiztonsági szempontból releváns információgyűjtést, a robbanásvédelmi dokumentáció elkészítését nyugodtan rájuk bízhatja, ahogyan – szükség és igény esetén – kollégáinak, dolgozóinak szakirányú oktatását is. Kapcsolódó szolgáltatásként pedig elvégzik a villamos berendezések felülvizsgálatát és az érintésvédelmi felülvizsgálatot, valamint az RLC, illetve a sztatikus feltöltődés elleni védelem mérését.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 18. 15:41, péntek | PR

Reumakórházból járási hivatalt építettek

Egy évek óta nem használt, korábban reumakórházként működött épületet alakított át járási hivatallá és kormányablakká, a Jánosik és Társai Kft.

2021. Június 16. 13:52, szerda | PR

Kompresszor alkatrészekkel a hosszútávú működésért

A kompresszorokat sok más eszközhöz hasonlóan hosszútávú és strapabíró használatra tervezték. Az élettartam persze típusonként eltérhet és az igénybevétel mértéke sem mindegy.

2021. Június 16. 13:45, szerda | PR

Mire figyelj az autó átvizsgálásnál Budapesten?

Minden városban akadnak kóklerek, de a nagyvárosokban ez kiemelten komoly gond, hiszen egy nagy piacon mindig lesz új balek. Mire figyelj az autó átvizsgálásánál Budapesten, ha el akarod kerülni az átveréseket?

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.