Városlista
2020. június 4, csütörtök - Bulcsú

Hírek

2020. Március 05. 16:03, csütörtök | PR

Mi fán terem a robbanásvédelmi dokumentáció?

Mi fán terem a robbanásvédelmi dokumentáció?

Abban az estben, ha vállalatánál normál üzemi körülmények között robbanásveszélyes anyagok és levegő jelenlétével kell számolni, azaz potenciális robbanásveszélyről beszélhetünk -

- Önnek robbanásbiztonság-technikai kötelezettségei is vannak. Cikkünkben bemutatjuk az ezirányú legfontosabb tudni- és tennivalóka

Munkaadóként az Ön felelőssége a biztonságos munkakörnyezet biztosítása. Amennyiben az üzemben gázzal, gőzzel vagy porral, vagyis robbanásveszélyes anyaggal dolgoznak, ott a munkavédelem és tűzvédelem előírásinak való megfelelésen túl robbanásbiztonság-technikával – a robbanásveszélyes keverékek begyújtási kockázatainak csökkentésével – is foglalkozni kell.
Amennyiben az üzemben egy robbanásveszélyes atmoszféra keletkezése biztonsággal nem zárható ki, úgy az üzemeltetőnek kötelessége egy megfelelően szakosodott szakértő, egy biztonságtechnikai mérnök segítségével a robbanásbiztonság-technikai rendszer kialakítása, hatékony üzemeltetése, a kockázatértékelés elvégeztetése, valamint az úgynevezett robbanásvédelmi dokumentáció elkészítése. A vonatkozó jogszabály szerint ezt a munkát még az első üzembe helyezés előtt, a megépült technológia alapján kell összeállítani.

Minden szükséges információ egy helyen

A robbanásvédelmi dokumentáció tartalmi követelményeit az ATEX 137 (99/92/EK), egy Európai Uniós direktíva határozza meg. Kiindulópontja a zónaszámítás és a zónatérkép. A dokumentáció azonosítja, és számba veszi az üzem területén található tűz-, illetve robbanásveszélyes anyagokat, részletesen bemutatja a működés során alkalmazott technológiát, meghatározza a zónabesorolást, ismerteti a robbanásvédelmi koncepciót, valamint a munkaszervezési jellegű intézkedéseket.
A biztonságtechnikai mérnök munkája során felméri és meghatározza az esetleges robbanás okozta veszélyt, rendelkezik a megelőzésről, az elhárításról. Mivel a végeredmény az üzem pillanatnyi állapotáról szól, annak folyamatai és technológiái alapján készül, nagyon fontos, hogy bizonyos időközönként sor kerüljön a robbanásvédelmi dokumentáció aktualizálására, kiegészítésére.

Válasszon profi partnert!

A robbantásvédelemmel kapcsolatos feladatok elvégezését, a dokumentáció elkészítését több cég is vállalja. A másfél évszázados munkatapasztalattal és magas összegű felelősségbiztosítási háttérrel rendelkező Apave független szakértői például egy ingyenes helyszíni felmérés után mindent megoldanak Ön helyett: a robbanásbiztonsági szempontból releváns információgyűjtést, a robbanásvédelmi dokumentáció elkészítését nyugodtan rájuk bízhatja, ahogyan – szükség és igény esetén – kollégáinak, dolgozóinak szakirányú oktatását is. Kapcsolódó szolgáltatásként pedig elvégzik a villamos berendezések felülvizsgálatát és az érintésvédelmi felülvizsgálatot, valamint az RLC, illetve a sztatikus feltöltődés elleni védelem mérését.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Április 03. 05:00, péntek | PR

Tölts több időt a kertedben! - Online minden eszköz beszerezhető hozzá!

Gyönyörű zöld gyepet szeretnél a kertben? Megigazítanád a sövényt? Kivágnál egy-két fát? Tavasszal nagyon sok munkát találunk a kertünkben, melyhez a megfelelő kertigépek elengedhetetlenek.

2020. Június 04. 13:05, csütörtök | Belföld

Közösen fejlesztenek koronavírus elleni vakcinát a PTE kutatói egy osztrák céggel

A koronavírus elleni vakcina fejlesztésével kapcsolatos közös vállalkozásba kezd a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég

2020. Június 04. 12:50, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Tekintsék meg portálunkon friss anyakönyvi híreinket.