Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 14. 08:00, szombat | Bulvár
Forrás: - Adrienn -

Mi az a Goji-bogyó?

Mi az a Goji-bogyó?

Egyéb elnevezései: Wolfberry, Lícium (Lycium) gyümölcs, Farkasbogyó, Közönséges ördögcérna.

Egyéb elnevezései: Wolfberry, Lícium (Lycium) gyümölcs, Farkasbogyó, Közönséges ördögcérna.
A goji-bogyó a világon a második olyan gyümölcs, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint.
A goji bogyó gazdag C-vitamin forrás,500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű.

Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, amelyek köztudottan antioxidánsok.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rákbetegek esetén májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem. Ez azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépes méz) és21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolénsavat és több béta-karotint, mint a sárgarépa.
In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle ráksejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumornövekedés a goji bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a limfocita aktivitása, és vérük "megfiatalodott".
A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabadgyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.
Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik. Továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges káliumforrás is.
És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.

Tények a goji bogyóról
19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, amelyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.

21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben, és amely rákellenes hatású.

Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.

Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (és jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.

Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.

Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.

E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.

Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.

Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szükségesek a szervezet hormontermeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.

Ciperont is tartalmaz, és ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésére is használják.

Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gombaölő és baktériumölő vegyület.

Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes "killer-sejt" aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rákellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.

Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, és amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izomnövekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szívbetegségek elsődleges rizikófaktora. DNS védő hatása is ismert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.