Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 23. 18:04, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Mi a család? Szeretet, összetartozás, biztonság…

Mi a család? Szeretet, összetartozás, biztonság…

Immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Családi értékek a XXI. században címet viselő minikonferencia a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ma (március 23-án).

A rendezvényt a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Védőnői Szolgálat együttesen szervezte. Kállainé Vereb Mária megnyitó beszédében így köszöntötte a megjelenteket: „Úgy gondolom, hogy a könyvtár is egy családbarát intézmény.” Megközelíthetőségével, programjaival, szolgáltatásaival, a jeles ünnepek előtti szombatonként megtartott családi napjaival, zenés-verses-mesés eseményeivel, a gyermekbirodalomban havi rendszerességgel tartott betűbölcsijével központi szerepet tölt be a családok kikapcsolódási lehetőségeinek tekintetében.

Az ünnepélyes megnyitót követően Tarnóczki Sándorné, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének elnöke mesélt az első konferencia szervezésének körülményeiről, melyben Dr. Sinkó Melinda nyújtott óriási segítséget számára. Mindketten már az első rendezvényen úgy látták, hogy városunkban nagy érdeklődés mutatkozik mind az egészségügyi dolgozók, bölcsődei nevelők, pedagógusok, mind pedig a hétköznapi anyukák tekintetében.
A mostani rendezvényre kisgyermek gondozó-nevelő képzésben résztvevő diákok is eljöttek, ugyanis a részvétel akkreditált pontszerző továbbképzés volt a felnőtt ápolás- és gondozás, gyermekápolás- és gondozás, szülészeti ellátás és a védőnői ellátás területén dolgozóknak és pedagógusoknak.
Az első előadást „A szimbiózis örömei – terhei” címmel Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Laktációs- és Perinatális Szaktanácsadója tartotta.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a szoptatás kérdése nagyon összetett problémakör. „Napjainkban az vehető észre a kismamák körében, hogy nincsenek minták előttük. Az anyukák alapvetően nem rendelkeznek megfelelő információkkal. Emellett rengeteg hittel és tévhittel viseltetnek a témával kapcsolatban. Szükséges, hogy az anyák már a várandósság alatt információt kapjanak. Támogatni kell őket és arra ösztönözni, hogy akarják szoptatni gyermekeiket. Támogatáson a családot és a tágabb környezetet értem. Ha az anya időben megkapja a segítséget, akkor problémamentesen tudja szoptatni gyermekét, illetve az anyatej pótlásában is ki tudja választani a megfelelő módszert. Az internetes csoportok nagyon jók, de nagyon veszélyesek. Minden anya máshogy éli meg a szoptatást és az ehhez kapcsolódó problémakört, így nem tudják megfelelő tanácsokkal ellátni a másik édesanyát. A legfőbb segítség egy szoptató anyának az édesapa jelenléte. A védőnő nem az anyának ad tanácsot a gyermek táplálásával kapcsolatban, hanem a családnak, amiben az édesapának is fontos szerepe van.”

A szoptatással kapcsolatos problémakör taglalását Dr. Sinkó Melinda orvos, szoptatási tanácsadó folytatta előadásában, mely a „Gyakran előforduló problémák a szoptatási tanácsadói gyakorlatban” címet viselte.

A hallgatóságot is aktívan bevonó előadást a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak színvonalas előadása követte. Kis-Fekete Vilmos, a zeneiskola igazgatója konferálta fel az intézmény diákjait, akik különböző hangszereken mutatták be tudásukat közönségüknek.
A kellemes dallamok után, a délelőtti programok zárásaként ebédre invitálta a jelenlévőket Taróczki Sándorné.

A délután folyamán Déri Éva a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület képviseletében Ciklus show címmel látványos bemutatót tartott a női ciklus menetével kapcsolatosan. Szórakoztató és egyben érdekes előadásában a legkülönfélébb eszközökkel próbálta minél közelebb vinni előadásának témáját közönségéhez.

A záró előadást Széplaki Erzsébet, a Furfangos Tehetségműhely munkatársa tartotta a pályaválasztással kapcsolatosan, s végül Tarnóczki Sándorné védőnő, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének elnöke beszélt az iskolavédőnők sikereiről és kudarcairól.

A minikonferencia az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testületének Művelődés és Szociális Bizottságának támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok