Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 27. 10:21, péntek | Helyi
Forrás: NAV

Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

Mezőgazdasági idénymunkák bejelentési szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás megoldást jelenthet az idénymunkások szabályos alkalmazására.

A legkevesebb adminisztrációval és közteherrel járó foglalkoztatási forma az egyszerűsített foglalkoztatás. Ez a jogviszony akár szóbeli megállapodással is létrejöhet, de a felek döntésétől függően írásban is rögzíthetik a feltételeket.

A munkáltatónak a jogviszonyt a munkavégzés megkezdéséig telefonon, a 185-ös számon vagy elektronikusan a 14T1042E nyomtatványon kell bejelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Ehhez regisztrálni kell az Ügyfélkapun, amit az okmányirodák mellett a NAV ügyfélszolgálatain is el lehet intézni.
Bejelentéskor a munkáltató adatain kívül meg kell adni a munkavállaló adóazonosító jelét, taj-számát és a jogviszony időtartamát, ami egy éven belül legfeljebb 120 nap lehet.
Az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottanként napi 500 forint közterhet kell fizetnie a munkáltatónak. A munkabérből nem kell járulékokat vonni, de a munkavállaló így nem is lesz teljes körűen jogosult egészségügyi ellátásokra.
A mezőgazdasági idénymunka további szabályait az adóhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető 46-os számú információs füzet tartalmazza, vagy bővebb felvilágosítás a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42), illetve az ügyfélszolgálatokon kérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.