Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Március 22. 19:00, vasárnap | Életmód
Forrás: Szabad Föld

Menü a mezőről

Menü a mezőről

Az Erdőkincse-Mezőmenza programhoz csatlakozva felidézzük, mennyiféle növény terem a környezetünkben, melyekből egyrészt finom étel, másrészt a házi patikákban használatos tea, tinktúra, szárítmány, kenőcs készíthető.

A vadnövények fogyasztásának és a családellátó kertek újbóli létesítésének céljából a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSZ) a Kauten Etnobotanikai Alapítvánnyal (KEA) együttműködve, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával elindította Erdőkincse-Mezőmenza programját.

A hiánypótló ismeretgyűjtemény egyben a háztartások számára pénzmegtakarítás is, ha követik a program kiadványának tanácsait. Lapunk folyamatosan foglalkozik a környezetünkben fellelhető vagy termesztett növényeink egészségügyi hatásaival, de a következőkben hónapról hónapra ismertetünk néhány növényt receptekkel, gyakorlati fogásokkal, fotókkal együtt. Az Erdőkincse-Mezőmenza programhoz csatlakozva felidézzük, mennyiféle növény terem a környezetünkben, melyekből egyrészt finom étel, másrészt a házi patikákban használatos tea, tinktúra, szárítmány, kenőcs készíthető.

Elsőként a rövidesen gyűjthető csalánt, valamint a már most is szedhető tyúkhúrt mutatjuk be.

A csalán talán legközismertebb gyógynövényünk lett az utóbbi években. Ehetjük a levelét levesként, csinálhatunk belőle főzeléket, gyógynövényként a teáját fogyasztjuk. Minden olyan ételhez használhatjuk, amibe sóskát, parajt, mángoldot, általában leveles zöldségeket teszünk. A biokertészetek a beáztatott, enyhén megrothasztott levelek oldatát lombtrágyaként és növényvédő szerként is használják.

A nagy csalán levele addig gyűjthető, míg a szár virágba nem szökken. Frissen is fogyaszthatjuk, levest és főzeléket is készíthetünk belőle. Két marék csalánlevelet fél fej üvegesre dinsztelt hagymán megfuttatunk, adunk hozzá egy marék sóskát, sót, borsot, két gumó apróra vágott krumplit, majd húslével felöntve negyedórát főzzük. Fokhagymás rántással besűrítjük, majd turmixoljuk. Tejföllel, pirított kenyérkockával remek és egészséges étel.

A tyúkhúr télen még a hó alatt is fejlődik, mostanra mindenhol előfordul, kicsi türelemmel gyorsan gyűjthető belőle néhány maréknyi. A legjobb belőle salátát készíteni, egy kis olajos, citromleves, cukros, sós öntettel, a rövidesen megjelenő retekkel keverve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.