Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2012. Január 30. 13:27, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyivel viszünk haza kevesebbet februárban?

Mennyivel viszünk haza kevesebbet februárban?

2012 januárjától számos, a bért érintő változás lép életbe.

A magyar munkavállalók nagy része a tavalyi és az ez év januári fizetéséhez képest kevesebbet fog haza vinni, ugyanis sokaktól megvonják a cafeteria juttatásokat, megemelték 1 százalékkal a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulékot, az adójóváírás miatt csökken a havi nettó fizetésük, és a gyerekesek egy része szintén rosszul jár és a GYES-en lévő anyukáknak is kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. A Grafit Pencil nyomda, szakmájukat magas színvonalon végző két könyvelője volt segítségünkre az új rendszer behatóbb vizsgálásában.

A cég főkönyvelője elmondta: mindenki, akit kevesebb mint bruttó 216.806 forintos bérrel foglalkoztatnak, az februárban szembesül bankszámlája apadásával. Akinek például 100 ezer forint volt a bére tavaly és idén is, az 8780 forinttal kap kisebb összeget egy hónapra. „Nem az egykulcsos adó bevezetése miatt keresünk majd kevesebbet, hanem azért, mert az adójóváírás kivezetésre kerül és emiatt a jövedelem adóterhet kap” - fejtette ki a főkönyvelő. „2010-ben 15.100, 2011-ben 12.100, idén pedig 0 forint az adójóváírás összege. Korábban úgy számoltak, hogy a szuperbruttó bért beszorozták 16 százalékkal, kijött egy adóösszeg, például 16 ezer forint és ebből kapott minden ember 12 ezer forint adójóváírást, így a fizetendő adója már csak 3900 Ft volt. Ez most megszűnt, tehát mindenki keresetéből 12100 forinttal többet vonnak le” - tette hozzá a szakember.

Az új szabályozás szerint minden cégnek meg kell emelnie dolgozói bérét úgy, hogy azok nettó keresete ne csökkenjen. A konkrét összeg bértől függően változik, az alacsonyabb keresetűeknél nagyobb emelésre van szükség, a 'magasabbaknál' kisebbre. Számos cég azonban ezt nem teheti meg, ezért azok két évig nem indulhatnak közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként és a központi költségvetésből, valamint az elkülönített állami pénzalapokból nem kaphatnak támogatást. Azoknál a cégeknél, ahol 5 százaléknál nagyobb mértékben emelnek, az e fölötti részt levonhatják a szociális hozzájárulási adóból. A főkönyvelő arról tájékoztatott: a nyugdíj-és egészségbiztosítási járulék január elsejével megszűnt, pontosabban átnevezték, így jött létre a szociális hozzájárulási adó. Amelyik munkáltató nem tudja biztosítani az 5 százalékos emelést sem, az pályázatot nyújthat be a munkabér kompenzálására.

Mi a helyzet akkor, ha csökkenő fizetésünkből nem csak magunkat, de gyerekeinket is el kell tartanunk? A főkönyvelő kifejtette: a családoknál olyan adókedvezmény van érvényben, amit a házastársak megoszthatnak egymás közt. Így például akinek két gyereke van, az gyerekenként havi 62500 forinttal csökkentheti adóalapját. Egy 100 ezer forintos bruttó jövedelem estén tehát 37500 forint után kell 16 százalék adót fizetni. „Mindez megszületett egy vagy két gyermek, illetve 91. napi terhességtől számolható így. Három gyermeknél, vagy a harmadik magzatnál 206.250 forinttal csökkenthető gyerekenként az adóalap. Tehát, ha valakinek 618.750 forint a bruttó bére és van három gyereke, akkor 0 Ft a fizetendő adója” - tájékoztatott a szakértő. „Ez azonban sajnos nem a gyakori vagy átlagfizetések kategóriájába tartozik” - fűzte hozzá.

Az a lehetőség is fenn áll azonban, a családi adókedvezmény megoszthatósága miatt, hogy a férj azt mondja: két gyereknél veszi igénybe a kedvezményt, a feleség pedig egynél. Három gyerek esetén 206.250 Ft adóalap csökkenthető, ha a férj bruttó 412.500 forintot keres és két gyerekre kéri a családi adókedvezményt, az pontosan 412.500 Ft, így a fizetendő adó 0 Ft. Ha a feleségnek 206.250 Ft a bruttó bére, akkor ő sem fizet adót - vázolta a jelenlegi szabályozást a főkönyvelő.

Másik lehetőségként az is szóba jöhet, hogy a szülők nem veszik igénybe a kedvezményeket, mert nem tudják miként fog alakulni a bruttó bérük. Ekkor a kifizető levonja az adóelőleget, amit év végén az 53-as személyi jövedelem adó bevalláson vissza lehet igényelni – tájékoztatott a szakember. „Abban az esetben, ha a férj és a feleség is minimálbérrel foglalkoztatott és van három gyerekük, nem tudják érvényesíteni a családi adókedvezményt teljes összegben. A minimálbér januártól 93000 Ft, a családi adókedvezmény három gyerek esetén egy gyerekre 206.250 Ft, ez összesen havonta ebben az esetben 618.750 Ft, az adóalapjuk viszont 186.000 Ft, így csak részben tudnak visszaigényelni” - tette hozzá a szakember, aki szerint nagyon sokaknak a minimumból kell gazdálkodniuk ma Magyarországon.

Az OrientPress arra is rákérdezett, mi lesz a cafeteriával februártól. A főkönyvelő kifejtette: nagyon sok az adminisztráció az új rendszerrel. Előírás a külön cafeteria szabályzat vezetése, amit folyamatosan frissíteni kell, valamint a dolgozókat a cafeteria szabályzatban megjelölt időközönként nyilatkoztatni kell, és havonta meg kell rendelni a magasabb adóteherrel rendelkező jegyeket, kártyákat.

A cég másik könyvelője a GYES, GYED és a TGYÁS (terhességi-gyermekágyi segély) változásaival kapcsolatban elmondta: az anyák sem fogadják kitörő lelkesedéssel a 2012-es évet, hiszen őket is érinti az adójóváírás eltörlése. Aki például tavaly decemberben megkezdte a TGYÁS-t, annak még az az összeg jár ebben az évben is, hiszen ez a juttatás 168 napig jár. Azonban amint az anyának lejár a terhességi-gyermekágyi segélye és megkezdi a GYED-et, már nem jár kompenzáció. Az pedig akinek december 29-én vagy 30-án járt le az első ellátása, még jobban ráfaragott, mert jó pár ezer forinttal kevesebbel csönget majd be hozzá a postás. A segélyek kiszámítási módja egyébként nem változott – a TGYÁS és a GYED, a gyerek két éves koráig járnak, és a fizetés 70 százalékát teszik ki. A GYES esetében továbbra is bruttó 28.500 forintot lehet igényelni – zárta szavait a szakember.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 13:01, szerda | Belföld

Elfogták azt a férfit Vasban, aki rálőtt egy határőrre

Szerda hajnalban elfogták azt a moldovai embercsempészt, aki a feltételezések szerint kedden hivatalos személy elleni erőszakot követett el a Szentpéterfa-Eberau határátkelőnél egy osztrák katonával szemben

2022. Január 19. 12:08, szerda | Belföld

Ismét megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma

2022. Január 19. 10:06, szerda | Belföld

Kölyökkutyákat foglalt le a NAV az M7-esen

Hamis papírokkal utaztatott, chip nélküli kölyökkutyákat foglaltak le az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán egy román jármű ellenőrzésekor - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerda reggel az MTI-t.

2022. Január 19. 09:05, szerda | Belföld

A fertőzöttek száma 334 millió, a halálos áldozatoké 5,554 millió a világon

A világon 334 005 009 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 554 646 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján.