Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Szeptember 17. 13:55, kedd | Helyi
Forrás: NAV

Mennyit tilthat le a NAV a jövedelemből?

Mennyit tilthat le a NAV a jövedelemből?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazható kényszerintézkedések egyik eszköze a jövedelem letiltása, amelyhez a kiinduló adatot elsősorban a havonta benyújtandó munkáltatói adóbevallás adja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által alkalmazható kényszerintézkedések egyik eszköze a jövedelem letiltása, amelyhez a kiinduló adatot elsősorban a havonta benyújtandó munkáltatói adóbevallás adja. A jövedelemletiltás kapcsán a munkabérrel egyenértékűnek számít a munkaviszonnyal összefüggésben kapott munkabér jellegű juttatás (munkabér, munkadíj, illetmény stb.), a betegszabadság idejére kifizetett összeg, a végkielégítés, a prémium és a jutalom is. A munkabérre vonatkozó szabályok érvényesek többek közt a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, valamint a társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságra is (nyugellátás, egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai).
Csak jogalap nélküli ellátásoknál érvényesíthető a jövedelem letiltása. Vannak juttatások, melyek mentesek mindenfajta letiltás alól, pl. anyasági támogatás, átmeneti segély, rokkantsági járadék, vakok személyi járadéka, tartásdíj, egészségkárosodásra tekintettel járó keresetkiegészítés, ápolási díj, ösztöndíj, fogyatékossági támogatás.
A levonás alapja a nettó bér, melynek legfeljebb 33%-a, kivételes esetekben 50%-a vonható le. Adóvégrehajtás esetén 50% levonására kizárólag a jogalap nélkül felvett társadalombiztosítási ellátás beszedése érdekében kerülhet sor. Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegével megegyező munkabér (28 500 Ft) mentes a végrehajtás alól, de korlátozás nélkül végrehajtható az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét, azaz 142 500 Ft-ot meghaladó munkabérrész. Ha az adós jövedelmét egyidejűleg több jogcímen terheli letiltás, levonni legfeljebb a nettó munkabér 50%-áig lehet.
2013. január 1-jétől a NAV a jövedelemletiltásért 5 000 Ft végrehajtási költségátalányt állapít meg, amelyet az adósnak kell megfizetnie a tartozásán felül .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.