Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2017. Március 07. 12:30, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Mennyire veszélyeztetettek a félegyházi fiatalok?

Mennyire veszélyeztetettek a félegyházi fiatalok?

A napokban megbeszélést tartottak a városházán a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagjai Csányi József polgármester meghívására.

A KEF csapata a kerekasztal megbeszélést megelőzően problématérképet állított fel a félegyházi fiatalokat veszélyeztető szerek (drogok, alkohol, cigaretta stb.) tekintetében. Az információkat a gyerekek, iskolaigazgatók körében, a gyermekjóléti szolgálatoknál dolgozó szakemberektől szerezték be.

A begyűjtött adatok alapján a legveszélyeztetettebbek a 7.8.9. osztályos fiatalok, ezt a hátrányos helyzetűek tábora követi, de sajnos azt kell mondani, hogy szinte kivétel nélkül minden korosztályt érint a probléma. Nagyon sok ok vezet arra, hogy valaki elkezd kábítószerezni, de nem kifejezetten az illegális drogokra kell szorítkozni, mikor a fiatalok védelméről beszélünk. A KEF csapatának legfőbb célja, hogy a kábítószer mellett a cigaretta, szeszes ital fogyasztásának mértékét is feltárja a fiatalok között. A felmérés segített rámutatni arra, hogy miért nyúlnak a fiatalok a bódító hatású legális vagy illegális szerekhez, valamint arra, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hol lehet ezeket megvásárolni a városban.
A felmérés alapján elmondható az is, hogy a megkérdezett igazgatók szerint a félegyházi iskolákban nem lehet drogot kapni, pontosabban nem tudnak róla. Egyöntetű véleményük azonban az volt, hogy a drognál nagyobb probléma fiatalok alkoholfogyasztása és dohányzása. Ezzel a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek is egyetértettek.

A kerekasztal megbeszélésen konkrétumok is elhangzottak a fiatalok védelmére. A felmérés alátámasztotta a szakemberek azon feltevését, hogy a gyerekek igénylik a prevenciós előadásokat és szívesen beszélgetnének egykori drogosokkal is, akik elrettentő például szolgálnak számukra. A szakember véleménye szerint nem a tiltás, hanem inkább az elterelés módszerét kell alkalmazni a fiatalok védelmében. A közösséghez való tartozás, a kapcsolatok megerősítését szolgáló közösségi terek biztosítása, valamint a sikerélményt adó hasznos elfoglaltságokra való ösztönzés mind-mind segítő kezet nyújthat a fiataloknak.

A projekt Nemzeti Családi és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.

(Fotó: BAON)

Címkék: kábítószer, KEF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.