Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 06. 08:45, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Mennyiért jön haza egy fiatal?

Mennyiért jön haza egy fiatal?

Még mindig nagyon sok fiatal próbál külföldön szerencsét, annak ellenére, hogy egyre kedvezőbbek itthon az álláskeresés feltételei.

Az viszont új jelenség, hogy egyre többen szeretnének 4-6 év külföldi munkatapasztalat után hazajönni, itthon megfelelő munkát találni, és persze a külföldi tapasztalataikat, tudásukat kamatoztatni, a kinti pénzről azonban nehéz lemondani.

Az elmúlt egy évben megsokszorozódott azoknak a száma, akik haza szeretnének jönni külföldről. „A többségük nagyon tudatos. Nem úgy jönnek haza, hogy lesz, ami lesz, hanem már jó előre tájékozódnak a hazai munkalehetőségekről” – mondta Bartos Marianna, karrier-tanácsadó a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

Azok a magyar fiatalok, akik Kelet-Európába vagy arab országokba mennek dolgozni, általában határozott időre mennek, míg akik Nyugat-Európát választják, azok huzamosabb, határozatlan időre tervezik külföldi életüket.

Magánjellegű okok hozzák őket haza

„Nyugat-Európából egyrészt azért jönnek haza, mert szakmailag már nem tudnak továbblépni, másrészt valamilyen családi ok áll a háttérben. Ilyen lehet például az idős szülők gondozása vagy a gyermek iskolaéretté való válása. Sokan ilyenkor úgy gondolják, hogy a gyerek iskoláztatására megfelelőbb hely Magyarország, mint például Anglia” – ezt már Tóth László, a Trans International ügyvezető igazgatója mondta a Napközben című műsorban.

Martis István, a profession.hu értékesítési vezetője is úgy látja, hogy általában magánjellegű okok miatt térnek haza a fiatalok. „Magyarországon most olyan a munkaerő-piaci helyzet, hogy az egy nyelvet beszélő, jó szakemberek könnyen el tudnak helyezkedni” – tette hozzá.

Kódolva van az anyagi bukás

A helyzetet ugyanakkor bonyolulttá teszi, hogy sokan nem szeretnék feladni, amit kint elértek és felépítettek.„Annak nagyon könnyű hazajönni, akiben már megszületett a döntés, de ha valaki csak kacérkodik a gondolattal, és úgy gondolja, csak akkor tér haza, ha olyan állást talál, amely versenyképes a kinti munkájával, akkor az évekig is elhúzódó folyamat lehet” – magyarázta a profession.hu értékesítési vezetője.

Viszont azoknál, akik hazajönnek, szinte kivétel nélkül kódolva van az anyagi bukás is. Tóth László tapasztalatai szerint ugyanakkor ezt a külföldről hazatérők reálisan kezelik. „Nem találkoztam olyannal, aki ne mondta volna azt, hogy anyagilag hajlandó kompromisszumot vállalni” – nyilatkozta a Trans International ügyvezető igazgatója.

Ennél több pénzről nem mondanak le

Bartos Marianna tapasztalatai szerint 30 százaléknál több pénzről nem szívesen mondanak le azok, akik hazatérnek. Ez azoknál a munkavállalóknál jelent problémát, akik nem vezető pozícióba jönnek vissza. Ennek oka, hogy egy jó beosztotti munkakör sokkal jobban megfizetett külföldön, mint itthon.

„Vannak CNC-esztergályosok, akik szívesen hazajönnének, de a magyarországi termelő vállalatoknál minimálbér közeli órabérekkel keresnek esztergályosokat. Ugyanez érvényes a szakács és az egyéb vendéglátós szakmákra is” – nyilatkozta a karrier-tanácsadó a Kossuth Rádiónak.

Nem csak a nyelvtudásuk miatt versenyképesebbek

A külföldről hazatérők nemcsak a nyelvtudásuk miatt versenyképesek itthon, hanem mert olyan készségeket sajátítanak el például Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában, amelyeket itthon kevésbé tudnak magukba szívni. Ilyen például az együttműködési készség, a tárgyalástechnikai képesség, a kooperáció vagy a mobilitás.

Címkék: külföld, kiutazás, munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.