Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 05. 15:00, vasárnap | Életmód
Forrás: origo.hu

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

Így igyon húsvétkor...

Húsvétkor még az is hajlamos kicsivel többet inni, aki amúgy nem nagy piás. Amíg mindezt nem súlyosbítja autóvezetéssel, bocsánatos bűnnek tekinthetjük. De vajon mennyit kell várnia a kormányhoz üléssel annak, aki koccintott a rokonokkal, barátokkal?

Az alkoholfogyasztáshoz és annak tompításához rengeteg legenda és tévhit kapcsolódik. Időről-időre felbukkannak azonnal kijózanító csodaszerek, tabletták, porok. Aki egy kicsit is reális, nem dől be ezeknek, igaz, aki észnél van, a vezetést sem erőlteti néhány stampedli után – nem kell hozzá több diploma, hogy felmérjük, milyen veszélyeket rejt magunkra és másra nézve, ha ittasan ülünk a volán mögé.

Az autósok ne számolgassanak!
Gyakran hallani, hogy „várok két órát, aztán már nyugodtan megfújathatnak”, míg mások lelkesen osztanak és szoroznak, hogy meghatározzák, mikortól gurulhatnak tovább. A tények azonban nem okvetlen függenek össze a népi matematikával – a realitásról Dr.Zacher Gábor toxikológust kérdeztük: „Az alkohol kiürülésének ideje hozzávetőleg 10 gramm/óra. Ez természetesen egy átlagos szám, lehet, hogy önnek csak 5, nekem 6, másnak meg 16 gramm feldolgozására képes a szervezete óránként.

Mivel nem ismerjük a testünket, nem tudjuk, milyen ütemben bontja le az alkoholt, óvva intek mindenkit attól, hogy számolgatni kezdjen és így kockáztasson. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy inkább ne igyon, ha még autóba akar ülni – sokkal olcsóbb később visszamenni vagy egy fuvarszolgálatot fogadni, mintsem fizetni egy esetleges baleset vagy jogosítvány-elvétel költségeit.”

Kérdésünkre, hogy az ismert népi módszerek, az alkoholfogó falatkák segítenek-e bármit is, a szakember elárulta: „a zsírok és a tömött gyomor csak a felszívódást lassítja, az alkoholt nem ürítik ki a szervezetből. A néphit az nem tudomány, ne csodaszerekben bízzunk, hanem magunkban – mondjunk nemet, vagy ne akarjunk volán mögé ülni. Ilyenkor amúgy is minden évben fokozott a rendőri jelenlét az utakon. Az alkohol a gyomorból és a vékonybél első szakaszából szívódik föl. Természetesen, ha van ott egy kis sonka vagy kemény tojás, ha a finom pacalon kell átjutnia a szesznek, lassabban fejti ki a hatását, nem ugrik hirtelen olyan magasra a véralkoholszint, de ezzel csak elodázzuk a hatást, picit csökkentjük a csúcskoncentrációt.”

A toxikológustól megtudtuk, az ilyen népi alkoholfogók azoknak hatásosak, aki szeretnék végigkoccintani a rokonságot, de nem szeretnék, hogy már a harmadik háznál kiüsse őket az éhgyomorra felhörpintett ital. A húsvéti bicajozók mindenképpen egyenek rendesen – az autósok pedig saját és mások érdekében legyenek törvénykövetőek, ne kockáztassanak a vezetéssel, tegyék le a járművet az első pohár után.

Mennyi idő alatt bomlik le egy feles?
A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki, ami alapján megtudhatjuk, hogy egy liter (azaz ezer milliliter) vérben hány ezrelék az etil-alkohol.

1 ezrelék: 1000 ml vérben 1 ml alkohol van.

Egy köbcenti etilalkohol tömege 0,8 g.

1 ezrelék = 80 mg/liter

2 ezrelék = 160 mg/liter

3 ezrelék = 240 mg/liter

Egy deciliter 4 V/V% sörben 4 ml etil-alkohol van, amely (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Egy deciliter 50 V/V% pálinkában 50 ml etil-alkohol van, amely (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.

Egy deciliter 10 V/V% borban 10 ml etil-alkohol van, amely (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek duplája 16 gramm található. Ha a 10g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.

Vigyázat, ezek átlagértékek, nem érvényesek minden emberre, valakinél sokkal hosszabb időre van szükség. Ne kockáztassák maguk és mások életét!

Kedden jön a macskajaj!
Ne feledkezzünk el arról sem, hogy ha nagyon jól érezzük magunkat a húsvéti kortyolgatás közben, cudar lehet a másnap, hiszen az alkohol diuretikus, azaz vízhajtó hatású.

A szervezet folyadékegyensúlyát a vese és az antidiuretikus hormon (ADH) tartja kézben: ha rendesen iszunk, több a vizelet, ha nem, akkor kevesebb – az ADH-nak az sem lehetetlen, hogy a már kiválasztott vizeletből a vizet visszajuttassa a vérbe, ha szükséges. De hogy jön ide a szesz? Az etil-alkohol felborítja az egyensúlyi rendszert, gátolja az antidiuretikus hormon termelését – a példa kedvéért, minden korsó sör nagyjából kétszáz milliliter folyadékveszteséget okoz, azaz víz híján a méreganyagok sem tudnak rendesen kiürülni a szervezetből.

A legjobb méreg

Miközben a szeszes ital hatóanyaga lebomlik a testben, acetaldehid keletkezik, ami nem csak a májat, hanem az agyat is károsítja. Toxikus tulajdonsága miatt érezzük késleltetve a pusztító macskajajt: akkor fejti ki hatását, mikor már nem iszunk, de az alkohol már lebomlott bennünk.

Ahhoz, hogy tompítsuk a kellemetlen másnapot, minden pohár italhoz alapból kérjünk két deci vizet – ha nem akarjuk tovább rontani az egészségünket, ne cukros üdítőt válasszunk a zsúrkocsiról.

Hogyan mérnek?

Biztos, hogy sokan belefutnak húsvétkor rendőrségi ellenőrzésbe, amikor a szonda lesz főszerepben. A modern berendezéseket légzési trükkökkel, vajákossággal, elmormolt varázsigékkel átverni nem nagyon lehet – igaz, régen korántsem voltak ennyire megbízhatóak a szondák.

Az ittas vezetés és az alkoholos befolyásoltság megállapítására a legelterjedtebb módszer a kilélegzett levegő etilalkohol tartalmának, azaz a légalkoholnak, valamint a vérben lévő alkohol, más szóval véralkohol koncentrációjának a mérése. Az első tudományos jellegű munkák, amelyek az etilalkohol felszívódását, lebomlását és kiürülését vizsgálták, lassan százévesek: a téma úttörője Erik M.P. Widmark (1889-1945) svéd tudós nevéhez fűződnek. 1922-ben publikálta módszerét, amely klasszikus kémiai analitikai eljárás volt – azóta sokat változott, legfőképpen gyorsult az ittasság megállapítása.

Az első, szonda jellegű berendezést az Egyesült Államokban fejlesztette ki Rolla Neil Harger, amely az aranyos Drunkometer nevet viselte. A kilélegzett levegő alkoholszintjét kombinálták egyéb klinikai tünetekkel. A törvény képviselőinek figyelmét azonban jó húsz évvel később Robert Frank Borkenstein 1954-ben bemutatott kilélegzett alkohol-analizátora keltette fel.

Az évek során rengeteget fejlődtek a módszerek, hiszen a kémiai oxidációs és kolorimetriás eljárástól, a fizikokémiai technológián át (mint a gázkromatográfia és az elektrokémiai oxidáció) eljutottunk a több hullámhosszú infravörös spektrofotométerig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.