Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Október 02. 12:48, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mennyei paripák...

Mennyei paripák...

Hazánkban néhány tenyésztő tartja, legnagyobb hazai állományát (mintegy 60 példánnyal) az ópusztaszeri ménes birtokolja.

Több mint különös a türkmén eredetű akhal teke története...

Csaknem háromezer éves múltat tudhat magáénak Közép-Ázsia legnemesebb lófajtája, amelyről az ókori kínai krónikák mint „vért verejtékező mennyei lovakról” adnak számot. Igen, mert az állat hajszálvékony bőrén az erek átlátszanak, a nagy erőfeszítések során kidagadnak, könnyen megsérülhetnek, amikor is a vér összekeveredhet a tajtékkal, s olybá tűnik, mintha a ló vért izzadna. Nem mindennapi az sem, hogy a zord ázsiai viszonyok között ilyen finom megjelenésű, értelmes és kivételes teljesítőképességű ló alakult ki. A sivatagi- félsivatagi körülmények edzették, ez eredményezte azt, hogy igen kevés vízzel és takarmánnyal is kiemelkedő teljesítményekre képes. Nagy értéke, hogy hosszú távok gyors megtételére is alkalmas: akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt. Szívóssága, kitartása és temperamentuma ideális harci lóvá emelte a múltban, több napon át akár étlenszomjan is szolgálta lovasát. A történészek szerint őseink is ilyeneken harcolva-lovagolva hódították meg a Kárpát-medencét. Nemcsak belső tulajdonságai, de külleme sem mindennapi. Fémes csillogású szőrzetét sokféle színváltozat jellemzi: az almásszürkétől kezdve a szinte kékbe, lilába hajló színeken át egészen a mahagóni pejig terjednek a változatok.

Az akhal teke nyúlánk, könnyű testű, sportos kinézetű lófajta. A finom külső erős, masszív, ellenálló testfelépítést takar. Lábai hosszúak és izmosak, marmagassága 145–155 centi. Napjaink igényeit tekintve kifejezetten a versenyzésre termett, már csak azért is, mert vágta és ügető jármódja páratlanul kényelmes.

Tulajdonságai alapján elsősorban a díjugratásban, a díjlovaglásban és a távlovaglásban hasznosítják. Európai állománya – miként a hazai is – igen szerény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: