Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 06. 08:54, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Mennybe megy a műanyag strandpapucs?

Mennybe megy a műanyag strandpapucs?

Csúszik, beakad, sokan mégis így nyomják a pedált. Pedig papucsban tilos vezetni - figyelmeztetnek a gépjárművezetést oktatók.

Sokan mégis csak az első baleset után jönnek rá, milyen bajt okozhat egy nem jól megválasztott lábbeli.

A nyári papucsszezon néha gyalogszerrel is zavaró: a divat és a szappan nem mindig találkozik a sétálón, ami az utcán sem az igazi, színházban pedig kifejezetten zavaró – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ezen a nyáron is hódít a flip-flop, vagy más néven vietnami strandpapucs, igaz, már nem olyan őrületes módon, mint amikor pár éve divatba jött. Azt viszont kevesen veszik figyelembe, hogy nem mindig előnyös viselet.

Nem fogja például a bokát, és bizonytalanabb, mint egy szandál, így akármennyire is bulidivat, veszélyes üzem strandpapucsban vezetni. Kicsúszhat a lábunk, vagy beragadhat a pedál alá, amit több baleset vizsgálata is igazol. Néhány országban kifejezetten tilos benne autót vezetni.

Zoltánné Rákócza Ágnes gépjárművezetés-oktató a Napközben műsorában azt mondta: a normál magas sarkú cipő nem veszélyes vezetés közben. Persze más a helyzet az extrém magas sarkú és a vastag talpú cipővel. A papucs pedig kifejezetten életveszélyes: beleizzad a láb, szétszakadhat, részeire eshet, beszorulhat a pedálok alá.

Az oktató szerint kell egyfajta megtámasztás a saroknak. Ha a lábujjak szanaszét zongoráznak a pedálokon, az veszélyes lehet. Ezért a mezítlábas vezetést is el kell felejteni. Egy vékony, puha talpú cipő kell, ami tartja a lábat. Szandálból pedig olyan kell, ami megtartja a lábat és fogja a bokát. Vastag talpú cipőben és bakancsban nem szabad vezetni, nem érezzük bennük a pedálokat. A tűsarkú pedig egyszer-egyszer nem veszélyes, gyakori használata azonban kilyukaszthatja a gumiszőnyeget, és ha oda beakad, „na akkor gáz van”.

Már színházban is?

Bakacsi Alice, a Pesti Színház művészeti vezetője szerint sajnos előfordul, hogy strandpapucsban érkeznek a színházba nézők. Nem is annyira a nőkre, inkább a férfiakra jellemző ez. A papucs bármilyen anyagból van, akár a legdrágább bőrből, nem színházba való. Talán meglepő, de ebből a szempontból inkább a középkorosztállyal van a baj, a fiatalok szépen felöltöznek, ha színházba mennek.

Biztosan megvan ebben a lazaság is, hogy valaki papucsban is el tud jönni, de megvan ennek a helye, ahol használhatjuk. Nem megyünk be egy bankba például papucsban, nem odavaló – tette hozzá.

A papucstéma nagyon szíven üt, mert rettentő módon rühellem – fogalmazott a műsorban Schiffer Miklós. Városi ember városi környezetben ne viseljen papucsot, főleg ne, ha férfi – hangoztatta a stílusszakértő, aki megemlítette: az interjú előtt éppen Németországból érkezett haza, és ott egyetlen papucsos embert nem látott.

A repülőgépen azonban már voltak románok és bolgárok papucsban. Mint mondta, ebből nem akar messzemenő következtetéseket levonni, de lát benne egyfajta „földrajzi megosztottságot”: Kelet-Európában már jellemző, és ahogy megyünk délre, vagy a Balkánra, ott már hétköznapi.

Címkék: strandpapucs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.