Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 25. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Menni vagy maradni? Megdöbbentő, milyen sokan akarnak elmenni

Menni vagy maradni? Megdöbbentő, milyen sokan akarnak elmenni

Becslések szerint félmilliónál is több, körülbelül 600 ezer magyar dolgozhat külföldön.

És ez a szám valószínűleg csak növekedni fog: még majdnem másfél millió magyar fontolgatja az ország elhagyását, írta az előző hétvégi számában a Vasárnapi Hírek.

Ördögi kör: a munkavállalók elhagyják az országot, helyükre nem érkezik senki. Az itthon maradtak pedig bezárt üzleteket, hosszú várólistákat találnak, szakembert, szolgáltatót alig. Aki marad, arra – például az építőiparban – hónapokat kell várni, hiszen a mesterek háromnégy helyen robotolnak. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az igazán jó szakembereket az állam is „lefoglalja”.

A nagyobb építkezéseken dolgoznak, például a Puskás Ferenc Stadionnál. A helyzet pedig még többeket motivál a költözésre.

A fenti számok a Publicus Intézet felméréséből derültek ki, amelyet a kutatóintézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. Ijesztő adat, hogy a megkérdezettek 71 százalékának akad olyan barátja, rokona, aki már nem dolgozik az országban (innen a körülbelül 600 ezres becslés). De még rosszabb a helyzet, ha azt nézzük, a megkérdezettek 15 százaléka dobbantana.

Ez a teljes lakosságra vetítve másfél millió embert is jelenthet.

Nem meglepő, hogy legnagyobb arányban a fiatalok lépnének le, a 18–29 éves korosztály 37 százaléka hagyná itt az országot, a 30–44 év közöttiek 15 százaléka költözne, míg a 44–59 évesek 13 százaléka tenne így. Minél idősebb az ember, annál kevésbé akar menni: a 60 év felettiek mindössze 5 százaléka szedné a sátorfáját.

És hogy miért? Az elsődleges ok prózai: nem lehet megélni az itthoni fizetésekből. De nem csak a pénz motivál, nagyon sokan úgy érzik, ebben az országban nem látják biztosítva gyermekeik jövőjét.

A harmadik ok pedig: elegük van a közéleti viszonyokból.

Többen – természetesen pártpreferenciától függően – jegyezték meg, személy szerint Orbán Viktorból, illetve a kormányból van elegük.

És hogy mi lesz az itt maradtakkal?

Jobban teszik, ha ráállnak a hiánygazdálkodásra. Hiszen a munkaerő elvándorlását saját bőrükön érzik: nincs elég orvos, nővér, bezárnak a boltok, vállalkozások, vendéglátóhelyek; többet kell dolgozni és nehéz szakembert találni.

Miért szeretne külföldön munkát vállalni?
(Azok körében, akik terveznek külföldön munkát vállalni, N=152, %)
- a fizetése nem elég a megélhetéshez
- nem tud itthon megfelelő jövőt biztosítani a gyerekeinek
- elege van a magyarországi politikai, közéleti viszonyokból
- nincs állása, és ha lenne is, túl alacsony lenne a fizetés
- nincs előrelépési lehetőség a jelenlegi munkahelyén

Az utóbbi 5–10 évben hány ember vállal tartósan külföldön munkát az ön környezetéből

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.