Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 24. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Mélyre ható méreg kell!

Mélyre ható méreg kell!

Bár még április van, de már egy hete rajzik a májusi cserebogár, méghozzá egyes területeken jelentős mennyiségben jelenik meg.

Vélhetően a minden harmadik évben előforduló nagyobb felszaporodásról, a gradációhoz hasonló élettani jelenségről van szó. A kifejlett rovarok több hétig élnek: lerágják a magasabb kerti növények, az erdei fák, gyümölcsösök felső ágainak leveleit, friss hajtásait, de jelentős kárt figyeltek meg a szekszárdi szőlőkben is. Permetezni is lehet ellenük, de jobb hajnalonta-reggelente a hidegben dermedt rovarokat lerázni a fákról, félig vízzel teli vödörbe szedni, majd a tyúkok, kacsák elé vetni.

Ilyen könnyen nem tudunk elbánni a mérete miatt sokak által még nem látott, félcentis, poloskaszagú körtedarázzsal, amely a szilva virágzásakor a virágba rakott petékkel szaporodik. A kikelt lárvák berágják magukat a fejlődő gyümölcsbe , azokban élnek nagyjából a szilva 2 centis koráig, majd, kis fekete lyukat fúrva távoznak. Akár 50-60, de 90-100 százalékos kárt is okozhat e rovar, mert a károsított szilva lehull. Most kell ellene felszívódó rovarölővel védekezni!

Napokon belül várható a különféle levéltetvek megjelenése: a szárnyas anyák ilyenkor keresik fel a növények friss hajtásait, leveleit és rakják le első petéiket, melyek kikelve kolóniát alkotnak, maguk is rövidesen szaporodnak, betetvesítve a növényeket. Szívogatással és vírusok terjesztésével okoznak kárt. Keményebb dió a különféle pajzstetveket felfedezni és védekezni.

Néhány hét és jönnek a cseresznyelegyek is, ezek általában a cseresznyébe és a meggybe akkor rakják le a petéiket, amikor azok borsó nagyságúak. Ellenük is csak felszívódó szert érdemes bevetni.

Rövidesen indul a különféle gyümölcsfajokat károsító molyok serege. Általában 2-3 generációt nevelnek egy-egy szezonban, tehát nem elég csak egyszer védekezni ellenük – ellenkező esetben biztosan kukacos lesz a szilvánk, almánk, kajszink, de akár a borsónk is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA