Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Augusztus 31. 16:38, szombat | Helyi
Forrás: Szász Angéla

Megyenapokkal bővítik a szervezők a Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjait

Megyenapokkal bővítik a szervezők a Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjait

Megyenapok keretében mutatkozik be Bács-Kiskun megye mind a tizenegy járása ízelítőt nyújtva értékeikből, rejtett kincseikből a szeptember 6-án és 7-én zajló XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztiválon.

A gasztronómiai rendezvénysorozat kínálatából azonban ezúttal sem hiányozhatnak a már megszokott programok, úgy mint a főzőverseny, a néptánctalálkozó, a gyermekprogramok vagy a koncertek.


Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Csányi József Kiskunfélegyháza város polgármestere emlékeztetett: minden évben igyekeznek új programelemekkel gazdagítani a komoly hagyományokon nyugvó Kiskunfélegyházi Libafesztivál már megszokott kínálatát, így örömmel fogadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezését.
A polgármester szerint nagy elismerés, hogy a város a megye harmadik legnagyobb településeként, a kétnapos programsorozat keretében otthont adhat Bács-Kiskun megye ünnepi közgyűlésének és a Megyenapok 2019 rendezvénynek.
Csányi József azt is bejelentette, hogy a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál programjait már a részben megújult belvárosban, a város főutcáján rendezik meg.


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a második alkalommal megszervezett rendezvénysorozat, a Megyenapok keretében Kiskunfélegyházán a megye mind a tizenegy járása bemutatkozik természeti értékeivel, gasztronómiájával, kultúrájával, illetve kézműves termékeivel.
Mint mondta: a programsorozat az összetartozást, az elköteleződést, az elődök iránti tiszteletet is kifejezi, támogatja a helyi értékeket és a térség míves ízeinek, becses mesterségeinek, kultúrájának megőrzését.
A helyi városházán megtartott ünnepi megyei közgyűlés alkalmából pedig több mint negyven Bács-Kiskun megyei kitüntetést adnak majd át mindazoknak, akik munkájukkal a leginkább hozzájárultak a térség hírnevének növeléséhez – tette hozzá Rideg László.


Dr. Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett: Magyarország a világ legnagyobb hízott liba előállítója, az Integrál Zrt. kiskunfélegyházi telephelye pedig a világ legnagyobb hízott liba feldolgozó üzeme.
Hangsúlyozta: a libafesztivál éppen ezért a Kiskunfélegyházán és környékén libatartásból és -hízlalásból élő családok és munkájuk bemutatását is szolgálja, de emellett az általuk teremtett érték előtti tisztelgést is kifejezi.
A hízott liba, a hízott libamáj méltán tekinthető a térség hungarikumának, olyan sajátos magyar terméknek, amely gasztronómiai értéke mellett ötvözi a múlt és jelen termelési ismereteit. Egyben nagymértékben hozzájárul a magyar agrárium nemzetközi szakmai jó hírének fenntartásához – fogalmazott dr. Horváth Sándor.


Vajda Tamás, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: huszonegyedik alkalommal szervezik meg a programsorozathoz kapcsolódva a víziszárnyas-ágazat helyzetéről szóló szakmai konferenciát. Beszélnek majd az antibiotikum felhasználás csökkentésének lehetőségeiről a baromfinevelésben, valamint az állatjóléti támogatások igénylésével kapcsolatos ügyintézésekről is.
A gasztronómia egyik legdrágább és legnemesebb alapanyaga a libamáj. Termelésének és fogyasztásának Magyarországon, és így Kiskunfélegyházán is több száz éves hagyománya van. A növekvő kereslet miatt azonban a kacsaszektor is lendületben van. A tanácskozás egyik előadása a liba- és kacsamáj közötti különbségeket járja körül.
A szakmai nap zárásaként pedig Kiskunfélegyházán ülésezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének állattenyésztési és beszállító ipari osztálya – sorolta Vajda Tamás.

Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei igazgatója elmondta: a XXI. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében a hungarikummozgalom és a kulturális gazdaságfejlesztés kapcsolatáról szakmai konferenciát rendeznek.
Mint kiemelte: az értékek feltérképezése és összegyűjtése ugyanis nemcsak a helyi közösséget és az identitást erősíti, hanem kiemelt szerepük van a települések jövőjének alakításában, gazdasági, turisztikai erejük növelésében is.
A tanácskozást követően pedig kiállítás nyílik, melynek keretében a megyei értékeken kívül Bács-Kiskun hat hungarikumával és nemzeti értékekkel is találkozhatnak a látogatók.


Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója a programokat sorolva kiemelte: a Ki mit tud sütni-főzni a libából? elnevezésű megmérettetés zsűrijét ezúttal a tévé képernyőjéről is ismert „tetovált séf” Serényi Zsolt és kuktája, a humorista Vajtó László párosa alkotja majd.
A Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében rendezik meg a hatodik Kunsági Néptánc Találkozót is. A seregszemlére a helyi, kiskunfélegyházi táncosokhoz tíz együttes érkezik, köztük a vajdasági Nagykikindáról is.
A családokat a Makám Zenekar és a Kaláka Együttes gyermekkoncertjei, a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciója, számos bábelőadás és játszóház várja.
A szervezők készülnek továbbá baromfi- és kézműves termékek bemutatójával és vásárával, de idén is lesz libasimogató, illetve libafarm látogató is.
A gasztronómiai programsorozat kínálatát ezúttal is neves előadók és együttesek színesítik. Színpadra lép: Gájer Bálint és zenekara, a Like a Rolling Stone produkció, az Adri Sisters, illetve a Don Lázi Swingtet zenekar közreműködésével Lázár István trombitás-énekes, valamint a Margaret Island.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.