Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 26. 13:15, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megvonták negyven jobbikos képviselő tiszteletdíját

Megvonták negyven jobbikos képviselő tiszteletdíját

Negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonásáról döntött a parlament szerdán Latorcai János alelnök javaslatára.

Negyven, a földtörvény elfogadása ellen az elnöki pulpitus elfoglalásával tiltakozó jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonásáról döntött a parlament szerdán Latorcai János alelnök javaslatára. Csökkentették három LMP-s képviselő tiszteletdíját is.

A Jobbik képviselői megzavarták a földtörvény múlt pénteki zárószavazását: egy nagy méretű, A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú molinóval az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el azt. A szavazások közben pedig azt skandálták: "hazaárulók!"
A jobbikos politikusokat sújtó büntetés - amit Latorcai János azzal indokolt: a képviselők példátlan, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak - összesen nagyjából 17 millió forint.
A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll össze, utóbbi kettőt nem érinti a büntetés. A legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőtől vonják le.
A Jobbik-frakció három tagja - Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor - nem vett részt a tiltakozásban, így az ő tiszteletdíjukat nem csökkentették.
A negyven képviselő tiszteletdíj-csökkentéséről külön-külön döntött a parlament. A javaslatokat a kormánypártiak támogatták, az MSZP és a Jobbik nem vett részt a voksolásban, míg az LMP és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksolt Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki a földtörvény elfogadása miatt kilépett a Fidesz-frakcióból.
A parlament Kövér László házelnök javaslatára egyharmadával (131 ezer, illetve 155 ezer forinttal) csökkentette három, az LMP-hez tartozó független képviselő - Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett - tiszteletdíját. Ők egy molinóval és megafonba beszélve tiltakoztak a földtörvény elfogadásakor.
Ebben az esetben is a kormánypártok támogatták a tiszteletdíj-csökkentést, míg a független képviselők mellett az MSZP és a Jobbik politikusai is nemmel szavaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;