Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 17. 07:19, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Megvédjük Magyarországot” – Orbán felszólal Strasbourgban

„Megvédjük Magyarországot” – Orbán felszólal Strasbourgban

Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén - közölte a miniszterelnök szóvivője hétfőn késő este az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleményében úgy fogalmaz, hogy szerdán a nemzetközi baloldal újabb támadást akar indítani Magyarország ellen, ezért Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában.

„Nem engedjük, hogy a nemzetközi baloldal hazugságokkal és alaptalan rágalmakkal vádolja Magyarországot a nemzetközi nyilvánosság előtt. Mi ezúttal is megvédjük Magyarországot és a magyar emberek becsületét” – fogalmazott a szóvivő.

Ezt megelőzően, hétfő este az InfoRádió brüsszeli forrásokra hivatkozva adott hírt arról, hogy Orbán Viktor szerdán részt vesz és felszólal az EP szerdai, a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről tartandó plenáris vitájában, Strasbourgban. A rádió a honlapján hétfőn azt közölte: „Orbán Viktor levélben kezdeményezte ezt Jerzy Buzeknél, az Európai Parlament elnökénél, a frakciók pedig hozzájárulásukat adták a kezdeményezéshez”.

Akár Barroso is lehet

Az Európai Bizottság még múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy január 17-én, azaz kedden „alapos jogi elemzésen alapuló”, „megfelelő” döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel. Szerdán az EP tart plenáris vitát a „magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről”. Az ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét – aki az MTI értesülései szerint akár José Manuel Durao Barroso elnök is lehet –, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács beszámolóját a téma kapcsán, majd hozzászólásokat tehetnek.

A Reuters brit hírügynökség eközben úgy értesült, a jelenlegi várakozás szerint az Európai Bizottság kedden három szabálysértési eljárás megindítását hagyja majd jóvá Magyarország ellen: a jegybank (függetlenségének) ügyében, a bírák hátrányos (nyugdíjazási) kor szerinti megkülönböztetése és az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.