Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 06. 17:23, szerda | Helyi
Forrás: profit7.hu

Megúszható az adótartozás, de csak kellemetlenül

Megúszható az adótartozás, de csak kellemetlenül

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem felejt, kivéve ha aprópénzzel tartozunk, és még azt sem tudjuk befizetni.

A kisebb adósságok idővel elévülnek, de nagyon szerény életet kellene élni a behajtás elkerüléséhez.

Ezer forint alatti adótartozás nem létezik a 2003-as adótörvény szerint, ezért nem is kell ez alatt fizetni, és nyilvántartást se vezetnek róla. Az ezer forint fölötti elmaradás viszont már adótartozás. Ügyfélkapun keresztül egyébként bármikor meg tudod nézni az adószámla egyenlegedet, ha nincs ügyfélkapud, akkor pedig a NAV ügyfélszolgálatain bármikor kérhetsz tájékoztatást az egyenlegedről, esetleges tartozásodról.

Az egyenlegedről viszont nem csak akkor tájékozódhatsz, ha magad mész utána a dolognak, mivel a NAV minden évben október 31-ig értesítőt küld minden adózónak, aki nem vette igénybe az elektronikus kapcsolattartást – írja a Pénzcentrum.

Mindezek ellenére, ha mégis becsúszik egy kisebb tartozás, ugyanúgy késedelmi pótlékot számolnak fel, függetlenül attól, hogy mennyivel tartozol. A késedelmi pótlék a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszerese.

Ha számolunk egy kicsit, akkor egy kétezer forintos adótartozásnál (jelenleg 0,9 százalékos az alapkamat) kemény 36 forintos pótlékot számolnának fel, ekkora tétellel viszont nem bajlódik az adóhatóság. A törvény szerint január 1-től a kétezer forintot el nem érő késedelmi pótlékot mellőzi a NAV. Ekkora késedelmi pótlékhoz pedig legalább 111 115 forintos adótartozás szükséges.

A végrehajtásnál az adóhatóság különbséget tesz 10 ezer forintot meghaladó és meg nem haladó tartozás között. Utóbbi esetben, a kisösszegű tartozásnál kizárólag hatósági átutalási megbízás, vagy jövedelem-letiltás lehet a végrehajtás formája. Ha viszont ezek nem járnak sikerrel, mert például az adósnak nincs letiltható jövedelme, vagy nincs fizetési számlája, akkor a 10 ezer forintos, vagy annál kisebb összegű tartozást az adószámláról véglegesen törli a NAV.

A 100 ezer forintot meg nem haladó, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást pedig addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül, ez pedig 4 évet jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok