Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Május 30. 21:00, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Megújult tantermek, hangversenyterem és sportpark került átadásra a Batthyány Iskolában

Megújult tantermek, hangversenyterem és sportpark került átadásra a Batthyány Iskolában

2022. május 30-án projektzáró ünnepséget tartottak a Batthyány Lajos Általános Iskolában, melyen egyúttal felavatták az új Kodály-termet is.

A Batthyány Iskola EFOP-4.1.2-17-2017-00079 azonosítószámú projektzáró ünnepségén tiszteletét tette Csányi József polgármester és Balla László alpolgármester mellett Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, Lenkei Róbert Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke, Zsámboki Anna a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója, valamint Seres Tibor és Máriás Ferenc a beruházást kivitelező ELŐ-SZER Kft. képviseletében.

Az ünnepi műsort megelőzően Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit – intézményvezető mutatta be az iskolát és az abban folyó képzést.
Beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány Lajos Általános Iskola Kiskunfélegyháza város különleges iskolája, hiszen a benne folyó oktató-nevelő munka a művészeti – zenei nevelésen alapszik.

- Kodály Zoltán országában kiemelt szerepe van a maroknyi, még működő ének-zenei emelt szintű képzést nyújtó iskolának – mondta az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy a mester Visszatekintés című művének egy szállóigévé vált mondatát tekintik hitvallásuknak: Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír és az élet szépségét, és ami benne érték, azt mind meghatványozza.

Az iskola 1973-as megalakulása óta közel 50 éve folyamatosan neveli a fenti gondolatok alapján sokoldalúan tájékozott, zeneértő és zeneszerető fiatalokat. Az intézmény vezetősége méltán büszke arra, hogy a nevelőtestület fiatal pedagógusai korábban az iskola tanulói voltak és az itt kapott kulturális, zenei értékeket átörökítik az innen induló új generációnak.

Az ünnepi műsor által a megjelentek ízelítőt kaphattak a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskolában folyó sokrétű zenei képzésről, amely énekes – muzsikát, hangszeres zenét és néptáncot foglal magában. Elsőként a Kicsinyek kórusa adott elő csodálatos dalokat Nagyné Mészáros Erika vezényletével, majd a 2/C osztályos tanulók székely táncokkal szórakoztatták a közönséget. A Vadrózsák című koreográfiát Fantolyné Makány Ildikó, az iskola néptánc oktatója tanította be az apróságoknak. A játékos és vidám táncelőadást az iskola csengettyű együttese követte, akik Balázs Oszkár átiratát adták elő, mely Haydn Üstdob szimfóniájának 2. tételéből ragadott ki egy részletet. A műsor egyik kellemes meglepetése a tanárok fúvós előadása volt, melyben középkori dallamokat szólaltattak meg korhű ruhákat öltve. A folytatásban káprázatos zongora előadást hallhattak, majd zárásként a tanárok és tanítványaik közös kórus előadása csendült fel.

A nemzeti színű szalag átvágását és az iskola megújult tantermeinek bejárását megelőzően a tankerület vezetője, majd a térség országgyűlési képviselője, illetve városunk polgármestere osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.
Zsámboki Anna a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy tankerületünk elkötelezett a minőségi oktató-nevelő munka feltételeinek megteremtése mellett. Az elmúlt 5 évben több uniós pályázat révén sok iskola megújulhatott, köztük a Batthyány Lajos Általános Iskola is. Tankerületünk 496 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el és ezt egészítette ki a kormány 128 millió forinttal. Mivel a tankerületeknél és az intézményeknél is minden esetben az oktatás mellett kiemelt figyelmet kap a művészeti nevelés és a sport, így ezen két terület fejlesztése valósulhatott meg a projekt keretein belül.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy a Batthyány országos hírű iskola és az itt tanuló diákok nemcsak a zenében, hanem minden területen rangos eredményeket érnek el. Arra biztatta az iskola vezetőségét, hogy merjenek tovább álmodni, szőjenek terveket, ugyanúgy, mint eddig tették, mert kellenek a különféle sporteszközök, hangszerek, játékok, melyek segítik a gyermekek nevelését. Mondandójának zárásaként reményeit fejezte ki, hogy hamarosan elindulhat egy olyan egyeztetési folyamat, melynek következményeként a nevelő-oktató munka végre anyagi megbecsülésben is részesülni fog.

Utolsó felszólalóként Csányi József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel:

- Minden egyes forint, ami az oktatásba megy, az mind a jövőnk megteremtése és jövőnkbe vetett hitünk folytatását jelenti. A tankerületek megalakulásakor bevallom kétellyel fogadtuk az új rendszert és először kétségbe vontuk az együttműködés sikerességét. Azonban Zsámboki Anna igazgatónővel nagyon olajozottan folyt a munka és a mai sikertörténet is ennek köszönhető. Ez az együttműködés meghozta a jövőbe vetett hitünket is. A most átadásra kerülő tantermek és sportpark is mutatja, hogyan bővül a kiskunfélegyházi oktatás. Öröm ezt látni. És azt is, hogy az itt tanuló gyerekek nemcsak ebben az iskolában, hanem a következő lépcsőfokon, a középiskolai szinten is megállják a helyüket és olyan neves intézményekbe, mint a Szegedi Tudományegyetem már felvételt nyertek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Batthyány Iskola Kiskunfélegyháza ékköve és színesíti a kiskunfélegyházi oktatást – tette hozzá a polgármester.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)