Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Július 02. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Megújult kiállítótermeket avattak fel a Múzeumok Éjszakáján

Megújult kiállítótermeket avattak fel a Múzeumok Éjszakáján

Az országos rendezvényhez képest városunkban egy héttel később – június 29-én - tartották meg a Múzeumok Éjszakáját.

Ennek pedig egyetlen oka volt: mostanra alakították ki - a Kiskun Múzeumban a Tudás-tár Élmény-tér a Tanulás szolgálatában elnevezésű európai uniós projektnek köszönhetően – az új tanulmánytárakat és valósították meg a Kincsek a raktárból című kiállítást.

A verőfényes délutánon nagyon sokan ellátogattak a múzeum udvarára, ahol szabadtéri és családi programokkal, ínycsiklandó ételekkel és hűtött szomjoltókkal várták a vendégeket. Az ünnepélyes megnyitón Mészáros Márta múzeumigazgató és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

- Két olyan jelentős pályázati forrást sikerült elnyernünk, mellyel megújulhatott / megújul a múzeum. Az idő folyamán felhalmozódott kulturális javaknak már nem tudott elegendő helyet biztosítani a múzeum. Több év várakozás után kiírtak olyan pályázatokat a múzeumok fejlesztésére, melyek látvány- és tanulmányraktárak, gyűjteményi anyagok bemutatására alkalmas raktárak megvalósítására szolgál. Egy ilyen pályázaton nyert a Kiskun Múzeum 3 gyűjteményének bemutatására több mint 58 millió forintot. A fejlesztés 2018. január 1-jén indult. Nagyon sok segítséget kaptunk a várostól, a közfoglalkoztatotti programban dolgozó munkásoktól és önkéntesektől is, melynek köszönhetően olyan három gyűjtemény kerülhet a látogatók elé, melyek eddig nem voltak láthatók. Ezentúl az eddig raktárban őrzött kőzetgyűjtemény, a fegyvergyűjtemény és a 12 ezer darabos néprajz-gyűjteményből 3.800 darab mindenki számára megtekinthetővé válik, csakúgy, mint a régészeti anyagok és a legújabb ásatási leletek is – részletezte beszédében Mészáros Márta.

Az ódon falak közé behoztuk az informatika világát is olyan formán, hogy egy applikációs rendszer segítéségével a kiállított tárgyakról okostelefonon, számítógépen olyan információkhoz is hozzájuthatnak az érdeklődők, melyek nem fértek oda helyhiány miatt a tablókra a tárgyak mellé – tette hozzá a múzeumigazgató.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő régi kedves emlékeit osztotta meg a megjelentekkel a színpadra lépve.

- 1972-ben a szikrai tanyasi iskolásokat hoztam ide először kerékpárral. Akkor Fazekas István igazgató kitüntető figyelmével kalauzolt végig bennünket a múzeumban. 1990. után pedig már képviselőként próbáltam azokat a lehetőségeket felkutatni, amelyek mögött mindig ott állt a múzeum és a város vezetése is. A most megnyílt kiállítás egy szóval úgy jellemezném: áttetsző. Együtt látjuk az egészet és a részeket, részleteket is. A mobilalkalmazás pedig egy tüneményes csoda – melyet az unokáim előbb megértenek, mint én – de lényegesen megkönnyíti az alaposabb ismeretekhez való hozzájutást – mondta beszédében Lezsák Sándor.

Azt is elárulta a térség országgyűlési képviselője, hogy a beruházás befejeztével már újabb közös terv van kibontakozóban a Kiskun Múzeummal. Szeretnék elkészíteni a Kunok Képes lexikonját. Ehhez már találtak támogatókat, a szellemi alapot pedig a múzeumi szakemberek fogják biztosítani.

Az ünnepélyes megnyitót követően tárlatvezetéssel egybekötött múzeum bejárásra invitálták az érdeklődőket, a színpadon pedig sorra követték egymást az előadók, de ezen kívül is számos szórakozási lehetőség közül választhattak a helyszínen.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.