Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Április 05. 12:19, csütörtök | Helyi
Forrás: dr. Bánki Horváth Mihály

Megújult iskola, innovatív képzések

Megújult iskola, innovatív képzések

Informatika, logisztika, turizmus, vállalati ügyvitel – biztos jövő a Közgében.

Amikor képzést választunk életvezetési döntést hozunk. Mi az a pálya, ahol egyszerre teljesül több feltétel: biztos elhelyezkedést, magas jövedelmet ígér; nem szűkíti be a pályánkat egyetlen foglalkozásra. Megadja a választás lehetőségét. Tartalmas és változatos, a folyamatos további fejlődés, egy későbbi karrier minden lehetőségét kínálja.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma képzései ilyenek: magas szintű idegennyelv tudás, a versenyszféra és a közigazgatás számára egyaránt keresett szakemberek, az egyetemi továbbtanulás biztos esélye a közgazdasági, informatikai, turisztikai, ügyviteli ismeretek által.

A március ismét mozgalmasra, tartalmasra sikeredett iskolánkban: első nagy programunk fókuszába az informatika került. A Közgében az idén indult el az informatika ágazati képzés. Nem elegendő azonban a tantárgyi ismereteket jól átadni. Az is a feladatunk, hogy azokat az ismereteket, kapcsolatokat kínáljuk diákjainknak, amelyek igazán sikeresek most, az informatika ipari forradalmának korában.

Ezért szervezünk a leendő informatikusoknak előadássorozatot. Az IT szakorientáció tantárgy keretében az a célunk, hogy a tanulók megismerjék az informatika szakmai területeit és átfogó képet kapjanak az IT munkaerőpiacról, a legtipikusabb informatikai munkakörökről és a munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai kompetenciákról. Ennek a sorozatnak az első előadása igazán nagy sikert aratott.

Azt gondoltuk, a mi tudásunk már ismert, többet úgy adhatunk, akkor lesz igazán naprakész a képzésünk, ha hiteles szakemberektől hallhatnak az informatika legkorszerűbb, legpiacképesebb alkalmazásairól a diákok.
Iskolánk régi tanulója Réczi Gábor (rendszermérnök, architekt) többször beszélgetett már erről mai diákjainkkal nagy sikerrel ezért gondoltuk, hogy ez jó irány lenne és belevágtunk – és ha már csináljuk, kezdjük a legjobbal, a Microsofttal.
A Microsoft mindig nagy hangsúly fektetetett az oktatásra. Az MVP (Microsoft Valuable Professional) program keretében azokat a független szakértőket támogatják közösségszervezői, előadói munkájukban, akik a hétköznapok informatikájának harcmezején edződnek. Ennek köszönhetően jóval kevésbé kötöttek a hivatalos Microsoft csatornákon megismerhető tartalmakhoz - hiszen a saját tapasztalataikon keresztül értelmezhető az adott szakmai terület.

Első alkalommal három szakértő látogatott hozzánk

Réczi Gábor elsősorban helyi rendszerek, szerverfarmok tervezés és üzemeltetésével, Zombory Zoltán a vállalati felhőszolgáltatások integrációjával, Berke János pedig az adatbázisok, illetve a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások lelkivilágával, teljesítményjavításával foglalkozik legtöbbet.
Egyikőjük sem úgy kezdett neki a pályájának, hogy ezek a területek szakértői lesznek, de mégis tanulságos lehet, milyen utat és tévutakat jártak meg, míg saját területeik egyik legjobban elismert szakértőivé váltak. Erről beszéltek, majd néhány kedvcsináló látványos és hasznos technikai bemutatót tartottak. Az érdeklődés és a siker alán átüt a mellékelt képeken.

Hiszünk abban, egy iskola feladata több annál, hogy jól dolgozik és a tanuló érettségi után majd választ. Irányítani és utat mutatni – tényleges lehetőséget kínálni és a valódi világot érteni: ez a modern és színvonalas középiskola feladata. Így van ez az informatikában, és igaz ez a közgazdaságtan minden területén. Nem elég az elméleti tudás, egy jó menedzsernek értenie kell a marketinghez, a tervezéshez, a szervezéshez is. Mit ér az ismeret, ha nem követi az alkalmazás képessége?
A március 27-én megrendezett hagyományos Közgazdásznapunk is erről szólt. Osztályaink versengése egyszerre volt érdekes, mulatságos és szakmailag is nagyon hasznos. A csapatok verset írtak, reklámokat kerestek, fogyasztóvédelmi kérdésekre válaszoltak, a lehetetlent kísértve pocsék árukat adtak el a szigorú zsűrinek – sikeresen.
Az ilyen próbák teszik a diákokat sikeres felnőtté, a játszani tudás és többet adni akarás által lesz az iskola valódi otthon – amire harminc év múltán is büszkék lehetünk. Jövő pénteken, április 13-án a Szakmák Éjszakáján minden korosztálynak programmal kedveskedünk. Délutántól kerül sor logisztikai versenyünkre, ahol a félegyházi kiskunhalasi és kiskőrösi középiskolák csapatai vetélkednek és mérik össze tudásukat, szervezőkészségüket, logikai képességüket és reméljük jókedvüket is. Este a félegyházi általános iskolák csapatainak szervezünk fogyasztóvédelmi vetélkedőt. Nemcsak a csapatokat – minden érdeklődőt szívesen látunk!
Visszalátogatnak hozzánk régi tanítványaink: „Ő is Közgés volt” programunkban városunk mindenki által ismert, szeretett polgárai mesélnek fiataloknak és nemcsak fiataloknak arról: milyen is volt akkor a Közgé, hogyan alakult pályájuk, mit adott nekik az alma mater?
Jöjjenek el, nézzék meg ágazataink színes, érdekes bemutatóit, próbálják ki a szabadulószobát – vegyüljenek el a vidám forgatagban, beszélgessenek velünk, ismerjék meg az általunk kínált lehetőségeket!
Rendezvényünket tágabb környezetünk meghatározó vállalkozásai támogatják, reméljük, nem véletlenül. Mi és térségünk gazdasága együtt fejlődünk, növekszünk – a jövőt kínáljuk.

Kovács Sándorné – dr. Bánki Horváth Mihály

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.