Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Május 29. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Szerk.

Megújult a könyvtár Gyermekbirodalma

Megújult a könyvtár Gyermekbirodalma

Régi álom valósult meg most a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. 2021. május 28-án átadták a megújult GyermekBirodalmat.

A Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásából a kor követelményeinek megfelelően alakították át a könyvtár GyermekBirodalmát. A korábbi tér nyitottá, átláthatóbbá, funkcionálisan és harmonikusan berendezett bútorokkal vált gyermekbarátabbá, hívogatóbbá.

A Gyermekkönyvtár történetének főbb állomásait Kállainé Vereb Mária nyugalmazott igazgatónő ismertette az ünnepélyes átadáson.

1966. december 4-én felavatták az első gyermekkönyvtári helyiséget a Hattyúházban. Először kapott külön termet a gyerekek 16 ezer kötetes állománya (a Hattyúház mai kamaratermében). Névadójául Móra Ferencet választották, s az ő sorai váltak a gyermekkönyvtár mottójává:
„Nem fecskemódra kell átsurrani a könyvön,
Meg is kell abban merülni.”
(Móra Ferenc: A századik könyv- részlet)

Ezen korszak gyermekkönyvtárosai olyan gyermekrészleget alakítottak ki, mely minden tekintetben alkalmas volt a gyermekkönyvtári szolgálat ellátására. A 45 m2-es kis helyiségben a zsúfoltság azonban egy idő után tarthatatlanná vált, a könyvek majd háromnegyed része raktárba került, nagyon sok gyermek, sőt 30-40 fős osztályok látogatták a részleget. Indokolttá vált a továbblépés.

1986. április 28-án ünnepélyes megnyitó keretében nyílt meg a Petőfi tér 2. szám alatt az új gyermekkönyvtár (mai Fidesz iroda.) Itt már 140 m2-en jutott hely az olvasóteremnek, a kölcsönzőnek, egy előtérnek, egy kisebb irodának. A jóval tágasabb és szebb környezetben a gyermekkönyvtárosok mindent megtettek azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a kultúra új mesevárában.

1996. szeptember 5-én ismét egy gyermekkönyvtár avatóra került sor, ekkorra költözött át a gyermekek részlege a Gorkij u. 2. szám alá (mai Dudás-ház), melyet az önkormányzat képviselő-testülete vett bérbe a Kincstári Vagyoni igazgatóságtól, hogy itt üzemeltesse a városi könyvtár Gyermekkönyvtárát. 260 m2-en, megszépült, gyarapodott és igazán barátságossá vált a gyerekek birodalma.

2007 és 2008-as években állami címzett támogatásnak és a város anyagi hozzájárulásának köszönhetően megújult a Hattyúház műemléki épülete és hozzáépült egy új épületszárny, melynek a felső emeletén kapott helyet a mai gyermekkönyvtár. A beruházás ekkor nem tette lehetővé már, hogy a gyermekkönyvtár is új bútorokkal legyen berendezve, a régieket újították meg.

Most, 2021-ben ismét egy újabb mérföldkőhöz érkezett a gyermekkönyvtár. Az újabb átalakítás a kor követelményeinek tökéletesen megfelel és a gyermekek igényeit is maximálisan kiszolgálja. Utóbbira mi sem jobb példa, mint az átadáson szereplő Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola tanulóinak boldog arca, akik elsőként próbálhatták ki az olvasó kuckót.

(Nyitófotó: Vajda Piroska / BAON.HU)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.