Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Október 20. 10:43, kedd | Életmód
Forrás: hirado.hu

Megtaláltuk az esős ősz egyetlen előnyét

Megtaláltuk az esős ősz egyetlen előnyét

Borbás Marcsi szinte alig él ebben a semmilyen időben, míg Bodrogi Gyula aktívan utálja. Íme, néhány tipp és örömrecept a túléléshez.

Olyan szürke és nyirkos minden. A nappalok rövidebbek, de a napot alig látni, csupán sejteni lehet, hogy van. Fúj a szél, hideg van, esik. A nyári színes, lenge ruhák után előkerültek a szekrényekből a barna, szürke és fekete kabátok. Sokszor csupán a falevelek színesítik az utcákat. A bőrünkön is érezzük az ősz kellemetlen hatásait, levertek vagyunk és fáradékonyak. Borbás Marcsi műsorvezető úgy érzi, hogy szinte alig él ebben a szürkeségben, míg Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, mint mondta, "aktívan utálja" ezt a pocsolyás őszt.

„A napfény gyermeke vagyok, nem viselem el jól ezt a szürke, őszi időt. Ráadásul elég alacsony a vérnyomásom, így néha azt érzem, hogy alig élek” – mondta Borbás Marcsi a hirado.hu-nak.

Bodrogi Gyula kedve nem rosszabb, de rá is hatással van ez a pocsolyás, szürke idő, egyáltalán nem szereti. "Sajnos ez is hozzátartozik az évszakhoz; aktívan utálom ezt az időszakot, és azt javasolom mindenkinek, hogy mindent csináljanak úgy, ahogy eddig, és közben aktívan utálják. Ahogy jött ez a szürke idő, úgy el is fog múlni, bevált recept nincs" - tette hozzá a nemzet színésze.

10-ből 8 magyar érzékeny az időjárás-változásokra

Egy kutatás szerint a magyar lakosság 78 százaléka valamilyen módon megérzi a légköri változásokat, amibe a napos időszakot követő borongós idő hatásai is beletartoznak – mondta el Fejős Ádám. Az M1 meteorológusa arról is beszámolt, hogy a hölgyek gyakrabban figyelnek meg összefüggést a légköri változások és a szerveztük működése között, ez főleg az 50 év feletti korosztályra jellemző.

A színtelen, nyirkos, esős és hideg idő akaratlanul is hatással van a hangulatunkra. A napfény hiánya felborítja a szervezetünk egyensúlyát, gyorsabban lebomlik szervezetünkben a szerotonin, és D-vitamin-hiány is felléphet, ami egyrészt hozzájárul a gyakori meghűléses betegségek kialakulásához, másrészt depressziót idézhet elő.

A szezonális depresszió tünetei

Ha hosszabb időn keresztül levertek és kedvetlenek vagyunk; ha a sok alvástól sem érezzük magunkat kipihentnek vagy esetleg álmatlanságot tapasztalunk; továbbá ha az érdeklődésünk lanyhul olyan dolgok iránt, amit korábban szerettünk; ha ingerlékenyek vagyunk, és kilátástalannak látjuk a helyzetünket, amennyiben több tünet egyszerre fennáll akkor elképzelhető, hogy szezonális depresszióban szenvedünk.

A depresszió tünetei lehetnek még az elszigetelődés, a romló memória és koncentrálóképesség, valamint a csoki és a cukros ételek rohamszerű befalása – mondta Csizmadia Dóra pszichológus.

A szakember szerint érdemes figyelni arra, hogy legyen örömforrás az életünkben. Töltsünk sok időt szeretteinkkel, hódoljunk hobbinknak, és a rendszeres mozgás is sokat segít a hangulatjavításban. Ha pedig azt érezzük, hogy képtelenek vagyunk elvégezni a munkánkat vagy megromlik a kapcsolatunk a családunkkal, barátainkkal, akkor érdemes szakember segítéségét kérni.

Tippek, tanácsok

A Gasztroangyal szerint örömételeket, „színeket és illatokat” érdemes fogyasztani ebben a szürkeségben, mert ezektől jobb kedvre derülünk.

Kitűnő választás a gyógytea, például a zsálya, a kakukkfű, a gyömbér, tehetünk bele egy kis mézet is, de arra ügyeljünk, hogy ne a tűzforró folyadékba csurgassuk a mézet, mert az megöli a jótékony összetevőlet. Az ételek közül érdemes héjában sült édesburgonyát, sütőtököt vagy céklát fogyasztani – tette hozzá.

Borbás Marcsi egy finom őszi/téli örömétel receptjét is megosztotta a hirado.hu olvasóival. Fél kiló aszalt szilvát tegyünk fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, tegyünk hozzá ízlés szerint szegfűszeget, fahéjat és kardamomot, és főzzük 5-10 percig. Arra ügyeljünk, hogy ne főjön szét a szilvánk. Egy másik edényben tegyünk fel forralni 7-8 dl vörösbort - amikor a felére visszaforrt, akkor jó. Ezután az aszalt szilvás levest és a visszaforralt vörösbort öntsük össze, és hűtsük le. Ízesíthetjük még reszelt citrom- vagy narancshéjjal.

Utálhatjuk az esőt, de legalább tiszta a levegő

Fejős Ádám szerint nagyon fontos a tudatosság. Ha tudjuk, hogy tartósan borongós lesz az idő, érdemes több programot szervezni. „Esős délutánokon, estéken a szeretteinkkel, barátainkkal töltött idő mindig javít a hangulaton, lehet az egy kellemes vacsora vagy egy többórás társasjáték” – vetette fel a meteorológus, aki szerint mindenben meg lehet találni a pozitívumot. Az eső például tisztán tartja a levegőt a nagyobb, forgalmasabb városokban is – tette hozzá.

A pszichológus tanácsai:

  • Fontos a séta és a mozgás. Ha süt a nap tegyünk egy nagyobb sétát a friss levegőn, hogy érje testünket a napfény.
  • Találkozzunk barátainkkal, töltsünk sok időt családunk körében!
  • Fogyasszunk elegendő folyadékot!
  • Táplálkozzunk vitamindúsan! Fontos a magnézium, a C- és B-vitamin, továbbá az omega-3 zsírsavak fogyasztása.
  • Fordítsunk figyelmet lelki egyensúlyunkra! Mindennap tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mitől kerekedne jobb kedvünk!
  • Gyújtsunk gyertyát vagy díszítsük fel a lakást az évszaknak megfelelően!
  • Vigyünk az otthonunkba színes virágot!
  • Forró tea mellett vegyük kezünkbe könyvet vagy nézzük meg kedvenc filmünket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.