Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2019. Szeptember 18. 10:23, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Megtalálták a gyógyszert, amely hatékony lehet az öregedés ellen

Megtalálták a gyógyszert, amely hatékony lehet az öregedés ellen

Kutatóknak talán sikerült véghez vinniük azt, amiről az emberiség a történelem kezdete óta ábrándozik:

visszafordíthatták a biológiai öregedés folyamatát. A kutatómunka azonban a kezdeti fázisban van, további kísérletekre van szükség - adta hírül a delmagyar.hu internetes hírportál.

A Vasárnap Reggel összeállításában arról ír, hogy a kutatásban részt vevő önkénteseknek a tudósok egy speciális gyógyszerkoktélt adtak, majd figyelték, miként reagál a testük a készítménykombinációra. Azt találták, hogy a kísérletben részt vevők biológiai kora átlagosan 2,5 évvel fiatalodott.

A megfigyelések alapján az „epigenetikai óra”, illetve az immunrendszer állapotának javulása is a fiatalodás tényét mutatta. A kutatókat valósággal sokkolták az eredmények – írta az origo.hu.

„Csak arra számítottunk, hogy az időt lelassítjuk,nem arra, hogy visszafordítjuk. Az egész nagyon futurisztikusnak tűnik” – nyilatkozta a Nature magazinnak Steve Horvath, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, az epigenetikai óra megteremtője.

A kutatók mindenesetre felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmánynak megvannak a hátulütői: csak nagyon kevés alanyt vontak be, összesen kilencet, valamint nem volt kontrollcsoportjuk, ami a vizsgálat pontossága szempontjából nagyon lényeges lenne.

Ha azonban sikerül megerősíteni a felfedezést, az alapjaiban rengetné meg az egészségügyet, a betegségek kezelését, valamint az öregedéshez való hozzáállást.

Háromfajta készítményt kellett bevenniük a terápiában részt vevőknek: egy növekedési hormont és két olyan gyógyszert, amiket diabéteszesek kezelésére használnak. Ezt követően a tudósok az önkéntesek epigenetikai óráját figyelték, hogy megértsék, milyen hatással lesz a szerkombináció az öregedésre.

Az epigenetikai óra lényege röviden az, hogy az idő múlásával kémiai változások hagynak nyomot a DNS-en, ezek a módosulások pedig információt szolgáltatnak az egyén biológiai koráról is.

A kutatók eredetileg csupán azt akarták megfigyelni, hogy a növekedési hormon hogyan változtatja meg a csecsemőmirigy szöveteit. A csecsemőmirigy a mellkasban helyezkedik el, és fontos funkciót tölt be az immunrendszer működésében. Idővel e nyirokszerv összezsugorodik. A kísérlet egyik célja az volt, hogy a hormon segítségével visszanövesszék.

A gyógyszerek epigenetikai órára gyakorolt hatásának vizsgálata csak másodlagos jelentőségű volt. Horvath az epigenetikai órát négy különböző módon mérte, és mindegyikkel azt találta, hogy az önkéntesek biológiai kora szignifikánsan visszájára fordult.

A kutatók most azt tervezik, hogy különböző korcsoportokat, etnikumokat és nőket is vizsgáló, nagyobb volumenű tanulmány keretében erősítik meg az eredményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 14:04, péntek | Helyi

VI. Kiskunfélegyházi Makettkiállítás és Látványmakettezés

A Kiskunfélegyházi Makett Szakkör immár hatodik alkalommal rendezi meg a kiállítást és látványmakettezést, melynek célja, hogy minél több emberrel (korhatár nélkül) megismertesse a makettezés világának szépségét.

2019. Október 18. 13:12, péntek | Helyi

Egy hónap alatt 38 ezren töltötték le a MÁV-appot

Sikeres volt a július végétől augusztus utolsó napjáig zajló, a MÁV-appot népszerűsítő figyelemfelhívó kampány.

2019. Október 18. 13:05, péntek | Helyi

Egyre rosszabb a közlekedési morál

Hatvanan haltak meg közúti balesetben csak az elmúlt egy hónapban.

2019. Október 18. 12:55, péntek | Helyi

Mi a különbség a nyelvvizsgatípusok között?

Mi a különbség az általános és a szaknyelvi nyelvvizsga között? Milyen típusúra érdemes menni, egynyelvűre vagy kétnyelvűre?