Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 08. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megtakarítást hoz a MÁV-nak az új gépjárműflotta

Megtakarítást hoz a MÁV-nak az új gépjárműflotta

A MÁV-csoportnál hat év alatt mintegy 2,4 milliárd forintot takarítanak meg az új gépjárműflotta bérlésével a korábbi évekhez képest – közölte a vasúttársaság annak kapcsán, hogy a vége felé közeledik a járművek cseréje.

A MÁV Zrt. közleményében emlékeztet arra, hogy az új személy- és haszongépjárműveket közbeszerzési eljárás eredményeként a vasúttársaságok a Porsche Lízingtől bérlik.

A Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. a szerződéseket a MÁV Csoporttal 2011 októberében írta alá. Az csoportszintű 1286 darab jármű első szállítmányát a vasúttársaság 2011. november végén vette át, és az utolsó autók is megérkeznek 2012 márciusában.

A flottabérleti szerződés a korábbi konstrukcióhoz képest 5+1 (opciós) éven keresztül évi 405 millió forint megtakarítást jelent majd – hangsúlyozza közleményében a MÁV.

A szerződés garantálja, hogy a költségek a teljes futamidő alatt kiszámíthatóak maradnak, a bérleti díjhoz kapcsolódó, futamidővégi maradványérték, illetve a flottakezelési díj kockázatát száz százalékban a Porsche Lízing vállalta magára.

A költségcsökkentésen túl további megtakarítást remélnek a GPS-alapú flottakövetéstől, amelynek használata – az üzemeltető tapasztalatai alapján – várhatóan tízszázalékos, évente mintegy 150 millió forint üzemanyag-megtakarítást és szigorúbb kontrollt eredményez.

Werle Zoltán, a MÁV Zrt. társasági szolgáltatás igazgatója a közleményben kiemeli: a fejlesztésnek köszönhetően a szállítási feladatok megszervezése hatékonyabbá válik, a párhuzamos, üres futások teljesen megszűnhetnek, és számításuk szerint a gépjárműflotta összességében több százezer kilométerrel kevesebbet fut majd évente. Mindemellett a GPS-rendszer az esetleges lopások ellen is nagyobb biztonságot nyújt.

12 milliárdot fogtak a MÁV-nál

Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató korábbi közlése szerint a MÁV Zrt. 2010–2011-ben 12 milliárd forintot meghaladó működésiköltség-megtakarítást ért el a hatékonyságjavító intézkedéseivel.

Rámutatott, hogy a MÁV-csoportnak a jövőben is van lehetősége a hatékonyság javítására, de illúzió lenne százmilliárdos nagyságrendben gondolkodni.

A jelentősebb tételek közül kiemelte, hogy a pályakarbantartó leányvállalatok csökkentették az alvállalkozók arányát, ezzel évente 700 millió forint megtakarítást értek el, és a márciusra várható összevonásukkal további hatékonyságjavulást remélnek. A beszerzések központosítása, újraszabályozása 1,8 milliárd forint megtakarítást eredményezett.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.