Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. November 24. 16:49, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Megszentelt élet

Megszentelt élet

E címmel tartott pódium előadást P. Puskás Antal szerzetes, pálosszentkúti perjel november 23-án a Constantinum Intézményben.

Nemcsak a fiatalok, de mi hétköznapi emberek is nagyon keveset tudunk a szerzetesekről. Ezzel az előadással lehetőség nyílt arra is többek között, hogy jobban megismerjék az érdeklődők a szerzetesek életét, a vallásosság mibenlétét a Pálos rendből érkező Antal atyától.

Noha már a pápa által meghirdetett „Megszentelt élet” éve vége felé járunk, de az önkormányzat jóvoltából lehetőség nyílt arra, hogy pályázati pénzből három előadás, pontosabban beszélgetés jöhessen létre városunkban. Az első beszélgetés alkalmával az Újtemplom két kántorával találkozhattunk: Fazekas Tamással a jelenlegi kántorral és Szatmári Imrével, aki már nagyon sokat tett a városért és az éneklés kultúrájáért. A fórum kérdésköre a megszentelés, megszenteltetés köré csoportosult, vagyis hogy mit jelentett számukra a megszentelés.

Ezúttal pedig a szerzetesek életéről, a mindennapjaikról, a rendbeli hierarchiáról P. Puskás Antal szerzetes mesélt a közönségnek.

A Mindszenti-díj átadásáról a következőket nyilatkozta
A Mindszenti díjat ebben az évben a Pálos Rend kapta. Ennek az átadására Kecskeméten Mindszenti szobor avatásán került sor. A kérdésre, hogy mit jelent ez a díj a szerzeteseknek, Antal atya a következőképpen válaszolt.
„Nekünk szokatlan, hogy valamilyen díjat kap a rend. Kicsit frusztrációval éljük meg a díjak átadását, mert az a természetes, hogy szolgálunk és ezért nem várunk cserébe semmit.”

A rendtársakkal úgy próbálták megfogalmazni ezt, hogy a társadalom ezáltal próbál visszajelezni, hogy az őket körülvevő szerzeteseknek örülnek. Ezzel a díjjal szinte azt mondják, „Jó, hogy itt vagytok, csináljátok!” Általában nem az átadott díj ami megerősíti a rend tagjait, hanem az ott lévő emberek lelkesedése.

Hierarchia a szerzetesek között
E témát illetően megtudhattuk, hogy nem szavazással történnek a nagy döntések, hanem a vezető dönt mindenben. Viszont a legkisebbet is meghallgatják. Évszázadok óta ez a rendszer és nagyon jól működik az egyházban. Az elöljárót generálisnak hívják. Ez azt jelenti, hogy általános elöljáró. A renden belül vannak tartományok. Ezeknek a tartományoknak az élén tartományfőnök áll (provinciális). A provincián belül vannak kolostorok, vagyis az egyes házak. Ezeknek a házaknak is vannak elöljárói, ezek a házfőnökök.

Remete Szent Pál ünnepe
A közelgő ünnepről, mely január 15-én kerül megrendezésre Pálosszenkúton, annyit kell tudni, hogy e nap Remete Szent Pál halálának és egyben mennybeli születésnapjához kötődik. Ez tulajdonképpen a Pálos Rend legnagyobb ünnepe. Az ünnepet megelőző estén Budapesten és Pécsett gyűlnek össze a szerzetesek, de előtte szent kilencedet tartanak, vagyis 9 nappal az ünnep előtt már készülődnek ünnepi fogadalmuk újra tételére. Minden kolostor kápolnájában elmélkednek az ünnepet megelőző 9 nap reggelén, Remete Szent Pál életéből olvasnak fel részleteket, elmélkednek róla és imádkoznak. Az ünnepnapot megelőzően pedig egész éjjel virrasztanak (Vigília = virrasztás).
A vigíliát követően Remete Szent Pál ünnepén kerül sor a fogadalmak újra tételére. Hogy miért van rá szükség? Erre a kérdésre a hétköznapi életből vett példán át adott magyarázatot Antal atya. Amiért a házasok is megújítják fogadalmaikat a bronz-, ezüst- vagy aranylakodalmukon.

Pálos Rend címere és annak jelentése
A címer Remete Szent Pál életére utaló motívumokból tevődik össze. Középen egy pálmafa áll, melyet két oroszlán támaszt meg. A pálmafa tetején egy holló ül, szájában kenyérrel. Remete Szent Pál az egyiptomi pusztaságban élt. Csak Remete Szent Antal látogatta őt rendszeresen. A pálmafa jelképezi amiből a ruhája és eledele volt, a holló pedig minden nap hozta neki a kenyeret a pusztába. Közelgő halálát érezve megkérte Remete Szent Antalt, hogy hozza el neki Szent Atanáz köpenyét. Mire visszaért Szent Antal a köpennyel, Remete Szent Pál már elhunyt. A sírgödrét a két oroszlán kaparta ki, így tudta Remete Szent Antal őt eltemetni.

Hogyan válhat valaki szerzetessé?
Először jelöltként lép be mindenki a szerzetes rendbe. Körülbelül fél évig ismerkedik az életformával. Egy év újoncév a provinciátus, innentől kezdve hivatalosan szerzetesnek számít és ennek a végén teszi le az ideiglenes fogadalmat, ami három évre vagy 1 évre szól saját döntés alapján. Amikor már 4 éve fogadalmas, akkor tehet örök fogadalmat. Amíg az ideiglenes fogadalom tart, bárikor visszaléphet a szerzetes.

A fenti témakörök csak kiragadott részek a pódiumbeszélgetésből, ezen kívül még sok érdekfeszítő kérdés merült fel a közönségben. Puskás Antal atya minden faggatózásra készségesen és kellő részletességgel adott választ, mellyel minden bizonnyal eloszlatta a szerzetesek körüli tévhiteket és bőséges információval látta el közönségét.

A soron következő és egyben utolsó előadás Lezsák Sándor nevéhez kötődik. Ő az, aki mindig ugyanazon a vonalon építkezik és halad előre, és amit ő létrehozott a Lakiteleki Népfőiskolán, ill. amit letett szellemileg a nemzet asztalára, az megérdemli, hogy megkérdezzük tőle hogyan tud igazi keresztény maradni egy politikus. Erre december 10-én a Batthyány Iskolában kerül majd sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.