Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégsem véd a betegségektől a D-vitamin?

Mégsem véd a betegségektől a D-vitamin?

A szakemberek egy átfogó felülvizsgálat eredményeképpen kétségbe vonták a D-vitamin azon hatását, miszerint az önmagában védene bizonyos rákos megbetegedésektől, valamint a 2-es típusú diabétesztől és a demenciától is - írja a BBC.

A francia kutatók szerint a D-vitamin hiány önmagában nem okoz betegségeket, bár hozzátették, hogy a csontozat egészségére nézve nem vizsgálták meg állításukat.

Megfigyeléses vizsgálatok azt mutatták, hogy a D-vitamin vitamin szintjének jelentős befolyása volt a különböző betegségek kialakulására vonatkozóan: azt mutatták ki, hogy 58 százalékkal csökkentette a kardiovaszkuláris, 38 százalékkal a cukorbetegség és 33 százalékkal a vastagrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor azoknál a klinikai vizsgálatoknál, ahol a résztvevők D-vitamin kiegészítőket kaptak, nem mutattak csökkent rizikót még azoknál sem, akik meglehetősen alacsony D-vitamin szintről indultak.

Emellett további véletlenszerű elemzések is azt mutatták, hogy a D-vitamin kiegészítők nem előzték meg az említett betegségek kialakulását. A korábban talált különbségnek az lehet az oka, hogy a csökkent D-vitamin szint alapvetően hozzájárul az egészségügyi állapot romlásához. Éppen ezért a szervezetben lévő elegendő D-vitamin előfeltétele a hosszú távú egészségnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.