Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2013. Január 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mégsem csökkenti az ízületi fájdalmakat a D-vitamin

Mégsem csökkenti az ízületi fájdalmakat a D-vitamin

A naponta szedett D-vitamin mégsem csökkenti a térd ízületi fájdalmait, és nem állítja meg a porc lassú elvesztését az osteoarthritis-es betegeknél. Korábbi kutatások ugyanis azt állapították meg, hogy az ízületi problémával küzdők között azoknak, akiknek a D-vitamin szintje magasabb a vérükben, lassabb a betegség előrehaladása - írja a Reauters.

Az új tanulmány keretében Timothy McAlindon, a Bostoni Egészségügyi Központ kutatója, a tanulmány szerzője és csapata 146 térd osteoarthritis-al küzdő pácienst vizsgált meg úgy, hogy egy részüknek naponta D-vitamin kiegészítőt, más részüknek pedig placebót adtak két éven keresztül.

Fájdalomérzetük a két év elteltével a D-vitamint kapott csoportnak 2,3 ponttal csökkent, míg a placebó csoport tagjainak 1,5-el. Ez a kis különbség a szakemberek szerint lehet a véletlen műve.

A térd porc térfogatának és funkcióinak változása viszont hasonló volt a két csoport tagjainál. Az osteoarthritis-t fájdalomcsillapítókkal vagy szteroid injekciókkal kezelik, valamint mérsékelt szintű mozgással, mint a fizikoterápia. Azok számára, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, fogyás is ajánlott, mert ezzel csökkenthető az ízületekre terhelt nyomás.

Címkék: D-vitamin, porc, porckopás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: az összes családtámogatási formát meghosszabbítjuk, sőt megerősítjük a választás után

Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Kóny községben meglátogatta Tóth Gábor tűzoltót, feleségét, Pálmát és három gyermeküket, akik a falusi csokból újították fel házukat

2022. Január 26. 05:00, szerda | Belföld

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.

2022. Január 25. 18:02, kedd | Belföld

Vádat emeltek egy drog hatása alatt vezető 16 évessel szemben

Vádat emeltek egy 16 éves fiúval szemben, aki évek óta vezet személygépkocsit vezetői engedély nélkül, egyik utolsó ellenőrzése során pedig kiderült, kábítószert is fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült

2022. Január 25. 16:01, kedd | Belföld

Tavaly a negyedik negyedévben 1441 forint volt a fizikai dolgozók átlagos órabére

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1441 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ez 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1322 forinthoz képest