Városlista
2019. november 12, kedd - Jónás, Renátó

Hírek

2019. Augusztus 13. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Megoldás lehet a Lyme-kórra az uniós támogatású eljárás, amit magyarok fejlesztenek

Megoldás lehet a Lyme-kórra az uniós támogatású eljárás, amit magyarok fejlesztenek

A kullancsok által okozott Lyme-kór korai felismerése létfontosságú, ezért DualDur néven új eljárás indult a pontosabb diagnosztika felállítása érdekében.

A kutatást egy magyar orvostechnikai startup végzi, a munkát az Unió 1,1 milliárd forinttal támogatja.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór korai felismeré­­se létfontosságú, ugyanis a betegség Európában évente összesen 650-850 ezer embert érint, Magyarországon jelenleg évente több mint 10 ezer ember fertőződhet meg a kórral, a felmérések szerint pedig ez a szám folyamatosan növekszik. A szakemberek szerint ha nem diagnosztizálják és kezelik időben a kórt, akkor elterjedhet, amelynek következtében ízületi, idegrendszeri, szív- és érrendszeri súlyos és tartós tünetek jelentkezhetnek. A betegség felkutatására új módszert vezetnek be DualDur néven, amit a Lyme Diagnostics, egy magyar orvostechnikai startup végez a Lyme-kór pontos és gyors diagnózisának felállítása érdekében.

A szabadalmaztatott eljárás a kórokozók koncentrálásával és egyedi alakjuk-mozgásuk alapján ismeri fel őket. Ezzel szemben a jelenleg elérhető, indirekt, szerológiai vizsgála­tok csak 17–40 százalékos pon­tossággal képesek kimutatni a fertőzöttséget a betegség ko­­rai stádiumában. A korai diagnózis révén a DualDur az első öt évben mintegy 330 millió eurónyi egészségügyi költséget takaríthat meg azáltal, hogy elkerüli a késői stádiumú, súlyosabb betegség ki­­alakulását – derült ki az Európai Bizottság Kommuni­kációs Főigazgatóságának köz­­leményéből. Mint írták, a Lyme Diagnostics fejlesztését több száz európai laboratóriumban használhatják majd, az eljáráshoz 1,1 milliárd forintos támogatást biztosít az Európai Unió a Horizont2020 projekt keretében.

Harmincéves munka után a támogatás segítségével most a modern laboratóriumi rutindiagnosztika szintjére tudjuk emelni a DualDurt – Bózsik Béla Pál nyugalmazott főorvos. A Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója rámutatott: óriási igény mutatkozik egy új szemléletű tesztelési módszerre, és ha a klinikai vizsgálat során az előzetes la­­borkísérletekkel megegyező eredmény születik, akkor megnyílhat a lehetőség a ponto­sabb diagnózis felállítására. Hozzátette: a laboratóriumi vizs­­gálatok találati arányának javításával számos beteg szenvedését tudják elkerülni, enyhíteni.

(Forrás: delmagyar.hu)

Címkék: Lyme-kór

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 12. 16:40, kedd | Helyi

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása

2019. November 12. 16:22, kedd | Helyi

Világbajnoki arany- és ezüstéremmel tért haza Szabó Tamás

Szabó Tamás, a félegyházi fekvenyomó és erőemelő bajnok sorra zsebeli be idén is a dobogós helyezéseket. Ezúttal Szlovákiából tért haza szép eredményekkel.

2019. November 12. 15:57, kedd | Helyi

Könnyebben intézhetjük bírósági ügyeinket

A Bíróság.hu honlapon Bírósági iránytű néven animációs filmsorozatot indítottak, amelyben a jogi ügyekben érintettek számos fontos információhoz jutnak az ügyintézéshez.

2019. November 12. 15:37, kedd | Helyi

Megérkezett Magyarországra a Burger King húsmentes hamburgere

Kedden 25 ország 2500 éttermében, köztük Magyarországon kezdte el árusítani a növényi alapú pogácsával készülő, új húsmentes hamburgerének árusítását.