Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 03. 07:39, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Megnyitotta kapuit a Constantinum Intézmény új iskolaépülete

Megnyitotta kapuit a Constantinum Intézmény új iskolaépülete

Új iskolaépületben kezdték meg a tanévet Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos diákjai szeptember 2-án.

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Constantinum Intézmény új iskolája Kiskunfélegyházán a Jókai utcában közel hétszázmillió forintos beruházás keretében valósult meg.

Az impozáns iskolaépületet - tanévnyitóval egybekötött avató ünnepség keretében - dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg. Az iskola sportcsarnokában tartott ünnepi szentmisén az érsek megemlékezett az iskola névadójáról, Schuster Konstantin kalocsai, majd váci püspökről, aki 1888-ban gyűjtést szervezett a félegyházi iskola és internátus alapítására, melyet ő maga negyvenezer forint adományozásával indított el. Az iskola végül 1908-ban nyitotta meg a kapuit, ahol a püspök hívására a Kalocsai Iskolanővérek kezdték meg a tanítást.

Mindák József, a Constantinum Intézmény igazgatója a jeles eseményen a következő gondolatokat osztotta meg a jelenlévőkkel:
- Ünnep ez a mai, hiszen csak merész álmainkban jöhetett elő, hogy az alsós tanulóink 2019. szeptember elején az új, modern épületben tanulhatnak tovább. Ma mégis itt állhatunk, hiszen a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Móra Ferenc Általános Iskolája új épületének ünnepélyes átadása valósulhat meg. Nehéz szavakba önteni ennek az örömnek a hatását, szerepét, jelentőségét, hiszen tudjuk, hogy nem könnyű és egyáltalán nem kikövezett út vezetett ide. Néha göröngyös, néha viharosabb és be kell vallanom, néha még én is elbizonytalanodtam abban, hogy idáig eljutunk. Főleg az elején, mikor szembesülnünk kellett plusz járulékos költségekkel: a pakolóépítés, vagy telephelycsere után létrejött bontási költségeket tekintve és különféle előre nem látott nehézségekbe ütközve. Nem volt könnyű az út, de ma mégis itt vagyunk, megérkeztünk. Köszönjük mindezt fenntartónknak a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának.

Az új iskola megépülésének munkálatairól a kivitelező ELŐ-SZER Kft. ügyvezető helyettese Seres Tibor számolt be és egy rövidfilm levetítésével a megjelentek betekintést nyerhettek a munkafolyamatok egyes mozzanataiba is.

- Ez egy hagyományos iskolaépület, hagyományos építőelemekből: betonból, téglából, fém nyílászárókból készült. A különlegessége abból adódik, hogy az ezen a helyen lévő, 20. században épült polgári épület elbontásakor annak téglaburkolatos homlokzata megmentésre került és az új iskolaépület szerves részét képezi. Így kapcsolódik össze a múlt a jelennel és az itt tanuló diákoknak köszönhetően pedig a jövővel is – mondta el Seres Tibor a megjelenteknek.

A beszámolóból azt is megtudhattuk, hogy Kiskunfélegyházán egyedülálló hővisszanyerő szellőztetési rendszerrel látták el az épületet. Minden termében központi hűtés – fűtés működik, melyek az energiatakarékossági szempontokat is figyelembe véve napelemekkel egészülnek ki. Ennek köszönhetően a hálózati energiafelhasználástól függetleníteni tudják magukat.
A rövid ismertető után az ügyvezető-helyettes arra biztatott mindenkit, hogy sötétedés után tegyenek egy sétát az iskola előtt és egy igazi ékszerdoboz fog a szemük elé tárulni a díszkivilágításnak köszönhetően.

Dávid M. Bernadette az iskola fenntartójának vezetője beszédében a kezdetekre emlékezett vissza:
- Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt 2018. szeptember 5-én ünnepeltük ennek az iskolának az alapkő letételét. Mondhatnák, hogy a legjobb alapra: a jövőbe vetett bizalomra építettük, mert aki iskolát épít, nem csupán épületet állít fel, hanem jövőt is alkot. Szentgyörgyi Albert mondta: olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája. A szerzetesrend által vezetett és fenntartott iskola szellemisége – ugyanúgy, mint a kegyelem - állandóan árad, működik. Ezentúl a gyerekek is hatnak a szülőkre, továbbsugározzák az iskola szellemiségét, tanítását feléjük. Iskoláink nemcsak oktató, hanem nevelő intézmények is, hiszen küldetésük nem egyszerűen tárgyi tudásának minőségi megalapozása, hanem a keresztény értékek szerinti nevelés, a szakrális értékek közvetítése, értékrend átadása, a gyökereiket ismerő, gondolkodó felnőttek formálása. Ezzel segítve a fiataloknak életük egy olyan időszakában, amikor nyitni kezdenek a világra, új társakat keresnek, de még bizonytalanok. A nevelés legfontosabb feladata az, hogy a világban tájékozódó fiatalt rávezesse a jóra. Célunk, hogy tetteinkért felelősséget vállaló, kötelességet tudó, gyengékkel szemben együttérző, a mindennapi életben keresztény értékrend szerint élni tudó ifjak kerüljenek ki iskoláinkból, akik képesek lesznek környezetük jobbá tételére és a világ alakítására. Igyekszünk megtanítani, hogy ebben a csupán érdektől vezérelt világunkban hogyan lehet tisztességesen, elvi úton boldogulni. Intézményeinkben – úgy, mint a most átadásra kerülő 8 tantermes iskolában – a diákok olyan közösséget találnak, amelyben megélhetik az egymáshoz tartozás erősségét.

Az ünnepsélyes szalagátvágást megelőzően Csányi József polgármester köszönetet mondott a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővéreknek, hogy Kiskunfélegyházát választották iskolájuk felépítésére.

- Aki iskolát épít, az a jövőt építi. Aki a jövőt építi, annak van hite. Akinek van hite az Isten kegyeit keresi és Isten útját követi. Félegyháza büszke lehet magára. 30 év elteltével óvodát, majd iskolát építettünk – mondta beszédében Csányi József.
Azt is elárulta a polgármester, hogy hamarosan újabb építkezés kezdődik gyermekeink jövőjének biztosítására: egy bölcsődét építenek majd a Móravárosban.

Végezetül elismerően szólt mindazokról az iparosokról, szakemberekről, akik tudásuk legjavát adták ahhoz, hogy a Constantinum Intézmény új iskolaépülete tökéletesen megfeleljen rendeltetésének és emellett városunk egyik ékességévé válhasson.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.