Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Június 18. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Megmutatjuk, mire kell vigyázni a Facebookon nyáron - meg utána is

Megmutatjuk, mire kell vigyázni a Facebookon nyáron - meg utána is

Strandon, ismeretlen helyeken, önfeledt pillanatokban még gyorsabban kicsúszik a kezünkből egy kattintás, bökés a mobilon.

Nemrég a Pentagon, az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik tisztviselője követett el egyszerű hibát: kattintott a felesége posztjára.

Akad néhány egyszerű biztonsági szabály, amit célszerű hőségben is betartani. Túlzásnak tűnhetnek, pedig elronthatják a pihenést.

A családtagok által közzétett URL még nem feltétlenül biztonságos

Az már köztudott, hogy ismeretlenek által küldött levélben található linkkel jobb óvatosan bánni. Például az egérmutatót rátéve kattintás előtt hagyni, hogy megmutassa, valójában hová is mutat valójában: tényleg a PayPal, vagy az Apple küldte? Vagy az apple.valami.com?

Nemrég a Pentagon egyik jól képzett munkatársa óvatlanul veszélynek tette ki a kormányzati számítógépes rendszereiket.

Az történt, hogy a felesége egy Twitteren látott üdülési nyereményjáték linkjére kattintott. Ő meg, ahogy látta a feleség tweetelését, a munkahelyi gépénél ülve rákattintott. Ennyi.

Egy hamis weboldal már meg is fertőzte a gépét.

A ZeroFox szerint a felhasználók közel 66 százaléka kattint megfontolatlanul a közösségi média oldalain, míg a levelezésben már csak mintegy 30 százalékuk.

Nem kell mindig tudatni, hol vagyunk

Nem csak a ZeroFox van tisztában a közösségi média laza kezelésével.

Üdüléskor, koncerten, népszerű helyeken sorozatban posztoljuk az elkészített képeket, gondosan tagelve, a „helyszín hozzáadása” opcióval: ha nincs otthon senki, aki vigyázna a lakásra, valóságos felhívás a betörésre az ilyesmi.

Messze nem csak a barátaink látják a képeket.

Még az ismerősvadászoknál is rosszabbak az álbarátok

A sohasem látott ismerősök jelöléseit még ki lehet védeni egy „kösz a kattintást, de honnan is ismerjük egymást?” jellegű viszontválasszal.

De habozunk-e, ha egy régen látott, igazi ismerős bukkan fel a saját fotójával és a nevével? Bizonyára nem. És kattintanánk a néhány nap múlva küldött levelében látható linkre? Hogyne kattintanánk.

Pedig pillanatok alatt lehet Kovács Katalin osztálytársunk nevével létrehozni a kovacs.kati.2000@ e-mail címet, majd Kovács Kati néven Facebook fiókot létesíteni, Katalin internetről lehalászott fotójával.

Óvatosan járjunk el a beágyazott linkekkel, csatolmányokkal.

Bárkivel megtörténhet a baj, minden óvatosság ellenére

Évszaktól függetlenül időnként nem árt mentést készíteni a Facebookon tárolt sok adatról, fotóról. A közösségi oldal kicsit eldugott helyen, a Beállítások/Általános oldal alján, a „Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról” linken teszi ezt lehetővé.

Az archiválás eltart majd egy darabig, a személyazonosságunk igazolását is kéri a Facebook.

Amikor letöltésre kész a fájl, a Facebook-fiókhoz megadott e-mail címre küldenek egy e-mailt, amelyben szerepel a letöltési hivatkozás. A hivatkozás érvényessége biztonsági okokból néhány nap után lejár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.