Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Szeptember 19. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: otvenentul.hu

Meglepő felfedezés az öregedés lassításáról

Meglepő felfedezés az öregedés lassításáról

Az alma héjában lévő vegyület segít az izomveszteség megelőzésében – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a zöld paradicsom is hasznos.

Napi egy alma távol tartja az öregedést, hiszen hozzájárul, hogy ne épüljenek le az izmok – mondják az egyesült államokbeli Iowai Egyetem munkatársai. A gyümölcs héjában lévő hatóanyag már két hónap után képes fiatalkori állapotba hozni az idősek izomzatát.

A szakértők hozzátették, hogy az almán kívül a zöld paradicsom is képes az idő kerekének visszaforgatására, s remélik, hogy a felfedezés segíthet az érintetteknek, hogy tovább megőrizzék a mozgékonyságukat.

Az időskori izomveszteséget egy ATF4 nevű fehérje okozza, mely megváltoztatja a génkifejeződést, és elvonja tőlük a létfontosságú proteineket.

Az ATF4 aktivitását azonban két természetes anyag is csökkenti – olvasható a Journal of Biological Chemistry hasábjain. A kutatást vezető Cristopher Adams elmagyarázta, hogy egyik az almahéjban található urzolsav, a másik pedig a zöld paradicsomban lévő tomatidin.

„Sokan közülünk saját magukon tapasztaljuk, hogy az izomgyengeség és az atrópia hatalmas problémát jelent az idő múlásával. Ezek a gondok jelentősen kihatnak az egészségi állapotunkra és az életminőségünkre” – fejtette ki a szakember, aki munkatársaival együtt egereken bizonyította be, hogy a két vegyület 10 százalékkal csökkenti az atrópiát, 30 százalékkal pedig javítja az „izomminőséget”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok