Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 23. 20:45, hétfő | Kék hírek
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

Megjelent a bíróság előtt a coloradói filmszínházi mészárlás gyanúsítottja

Megjelent a bíróság előtt a coloradói filmszínházi mészárlás gyanúsítottja

Vörösre festett hajjal, zavarodott tekintettel jelent meg hétfőn a bíróság előtt James Holmes, akit a coloradói Aurora mozijában végrehajtott mészárlás elkövetésével gyanúsítanak.

A hivatalos vádemelés napját jövő hétfőre, július 30-ára tűzték ki. A péntekre virradó éjjel végrehajtott mészárlásban 12 ember életét vesztette, további 58 pedig megsebesült.
Az ügyészség hétfőn bejelentette, hogy emberöléssel fogja megvádolni Holmest, akit a bíróság ezért halálra ítélhet. Carol Chambers kerületi ügyész közölte: konzultálni kíván az áldozatok hozzátartozóival, hogy kérje-e a Coloradóban kiszabható legsúlyosabb büntetést.
Az amerikai sajtóban megjelent értesülések szerint a 24 éves volt ideggyógyász doktorandusz azért festette a haját élénkvörösre, mert a Batman-képregények és filmek negatív hősének szerepében tetszeleg. A gyanúsított éppen a Batman-filmek legújabb részének csütörtök éjfélkor kezdődött bemutatóján tört be az aurorai mozi egyik termébe, és nyitott tüzet a nézőkre.
Első bírósági megjelenése alkalmából a kezén-lábán megbilincselt Holmes egyszer sem szólalt meg és az élőt televíziós közvetítés tanúsága szerint fásultan meredt maga elé. A bíró kérdéseire a gyanúsított helyett egy ügyvéd válaszolt. A tárgyalóteremben jelen volt a mészárlás áldozatainak mintegy negyven hozzátartozója.
A lövöldözés indítékára a nyomozók még mindig nem találtak magyarázatot. Holmes, aki a Coloradói Egyetemen ideggyógyászatból készült tudományos fokozatot elérni, a doktoranduszok első évfolyamának júniusi szóbeli vizsgája után bejelentette, hogy abbahagyja a tanulmányait. A gyanúsított, akit kiváló képességű, komoly, zárkózott fiatalembernek ismertek, és aki gyorshajtáson kívül semmilyen összeütközésbe nem került a törvénnyel, az utóbbi hónapok során internetes szállítóktól - legálisan - fegyvereket és bombák előállításához szükséges anyagokat szerzett be.
Az egész Amerikát megrázó tragédia nyomán Barack Obama vasárnap felkereste a Denver elővárosának számító, 325 ezres Aurorát, hogy részvétét fejezze ki a megölt áldozatok hozzátartozóinak és találkozzon az életben maradottakkal. Az elnök kijelentette: el kell gondolkodni azon, hogy miként lehetne megelőzni a hasonló értelmetlen tragédiákat.
Holmest egyébként, aki ámokfutásának éjszakáján golyóálló felszerelést viselt, közvetlenül a mozi mellett fogták el, nem tanúsított ellenállást. A lakásán azonban beélesített, robbanó huzalcsapdákat és csaknem negyven liter benzint találtak a rendőrök. A mellmagasságban kifeszített drótokhoz erősített, mintegy harminc házi készítésű gránátot szombaton semmisítették meg a tűzszerészek.
A tragédia hatással volt az elnökválasztási kampányra is; pénteken Obama elnök és leendő hivatalos kihívója, Mitt Romney is politikai beszédek helyett az aurorai tragédia áldozatairól emlékezett meg, a két kampánystáb pedig legalább hétfőig visszavonta Coloradóban az ellenfélre nézve negatív választási hirdetéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön