Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 20. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: Profit7

Megint új bankjegyek jönnek

Megint új bankjegyek jönnek

Jövő tavasszal a megérkeznek az új bankjegyek a nemzeti bank csereprogramjának részeként. Előzőleg a tíz- és húszezer forintosokat kezdte lecserélni a jegybank, majd sorra következnek a kisebbek is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere-programjának következő lépéseként, alig fél év múlva debütálnak a legújabb papírcímletek Magyarországon.

„A következő megújult címletek, a 2000 és 5000 forintosok 2017 tavaszán, a készpénzforgalom működésében meghatározó szerepet betöltő automaták, gépek felkészítését követően kerülnek majd kibocsátásra” - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az MNB.

És hogy miért ezek a címletek jönnek? Nos, a forintbankjegyek 2018-ig tartó, korszerűsítést célzó cseréjének ütemezésével, azon belül a címletek sorrendjével kapcsolatban a jegybank hozzáfűzte, hogy a cserét „az optimális készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás összhangjának figyelembe vételével” folytatják.

A soron lévő címletek várható költségeivel kapcsolatban pedig mindössze annyit árultak el, hogy az előzőkben említett okok, így a készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás miatt a jegybanknak a cserétől függetlenül is folyamatosan jelentkeznek a bankjegyek gyártatásával kapcsolatos ráfordításai, amelyek a csere időszakában kb. 30-40%-kal emelkedhetnek.

A cserefolyamat első két címlete (a 10 000 és a 20 000 forintos) a forgalomban lévő forint bankjegyek közel 65%-át teszi ki. A további 4 címlet a fennmaradó 35%-on osztozik, így a cseréjükkel kapcsolatos címletenkénti ráfordítások is csökkennek a következő két évben.

Lapértesülések szerint a teljes átállás, vagyis az összes címlet cseréje nettó 15-20 milliárd forintba kerül.

Címkék: új, csere, pénz, papírpénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.