Hírek
2022. Február 21. 08:23, hétfő |
Helyi
Forrás: F. Adrienn
Megidézték a falusi disznóvágás hangulatát
Óriási sikere volt a Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma által rendezett Farsangi Disznótornak.
Jó hangulat, zene, kirakodóvásár, finom illatok és ínycsiklandó ételek várták mindazokat, akik ellátogattak február 19-én a városi könyvtár parkolójába ahol immáron negyedik alkalommal rendezett disznótort városunk mezőgazdasági iskolája, mely ezúttal a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódott.
A reggel érkező vendégeket sült vérrel, májjal, sült húsokkal, hurkával-kolbásszal kínálták, majd délben az orjaleves és a töltött káposzta illata csábította a pultokhoz a házias ízek kedvelőit. Az édesszájúaknak igazi kuriózum volt a húzott rétes, melynek elkészítését ezúttal el is leshették a szakembertől. Emellett mintegy ezer darab farsangi fánk is készült a nagy volumenű rendezvényre.
Természetesen a szomjoltó sem maradhatott el, a bátrabbak pedig még azt is bevállalták, hogy az éppen feldolgozás alatt álló sertés körméből fogyasztják el a pálinka adagjukat.
Az iskola húsipari tanulóinak köszönhetően a nap folyamán kétszer is lehetőség nyílt arra, hogy megtekintsék az érdeklődők a falusi disznóvágás mozzanatait a perzseléstől kezdve egészen a húsok későbbi feldolgozásra való előkészítéséig. A rendezvényen elfogyasztható hurka-kolbász viszont nem ezekből a mangalicákból, hanem abból a tizennégy sertésből készült, melyet az iskola diákjai már előzőleg levágtak és feldolgoztak a tanüzemben.
A bemutatón számos érdekesség elhangzott, így például a szakemberektől azt is megtudhattuk, milyen húsokból mit érdemes készíteni, illetve hogyan készülnek a szalonna- és sonkafélék.
A standokon is szívesen adtak információt az elkészült ételekről, melyekből a helyszínen vásárolt étkezési jegy ellenében lehetett fogyasztani. Aki pedig arra is gondolt, hogy később otthonában is élvezze a házias ízeket, az bátran vásárolhatott egész nap az iskola tanüzemének szárazáru termékeiből.
A rendezvény láthatóan évről-évre egyre közkedveltebb. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy a járványhelyzet bezártságából sokan menekülnének, hanem annak is, hogy egyre nagyobb az igény a házias ízekre és a minőségi húsokból készült ételekre. Az iskola pedig ezzel a vidám hangulatú rendezvénnyel nemcsak a közösségi életet színesíti, erősíti, hanem a hentes és húsipari feldolgozó szakmát is népszerűsíti, melyre lássuk be, igenis nagy szüksége van társadalmunknak.
(Képek: Fábián Adrienn)
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 28. 15:02, szerda | Helyi
Kiváló diáksportolók részesültek városi elismerésben
Kiemelkedő sporteredményeik elismeréseként jutalomban részesítette a város önkormányzata azokat a fiatalokat, akik példás kitartással és elhivatottsággal öregbítették iskolájuk és településük hírnevét.
2025. Május 27. 09:51, kedd | Helyi
Országos őzgida- és fészekaljmentési akcióprogram indul
Az Országos Magyar Vadászati Védegylet drónszakbizottságának javaslatára idén egy hosszútávú gidamentési program kerül meghirdetésre a vadászatra jogosult szervezetek számára.
2025. Május 26. 11:30, hétfő | Helyi
Futóverseny miatt útlezárások várhatóak Kiskunfélegyházán
A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2025. május 31-én szombaton délelőtt Kiskunfélegyháza belvárosában.
2025. Május 26. 10:50, hétfő | Helyi
Tanév végi táncgálát tartottak a művelődési központban
Teltházas közönség előtt tartotta a Padkaporos Táncegyüttes és a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozata közös tanévzáró táncgáláját május 24-én a Móra Ferenc Művelődési Központban.