Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 27. 07:59, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Meghosszabbíthatják a betegek életét?

Újból fellángolhatnak a viták az Avastin nevű rákgyógyszer körül egy amerikai és német vizsgálat nyomán.

Amelyek tanúsága szerint bizonyos esetekben a készítmény kemoterápiával együtt alkalmazva elősegítette a tumor eltűnését az emlődaganatok korai stádiumában.

Mindkét vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki száma közli.

Az Avastint jelenleg még mindig alkalmazzák vastagbél-, tüdő-, vese- és agytumorok kezelésére. 2008-ban feltételesen engedélyezték az Egyesült Államokban alkalmazását az emlőrák előrehaladott stádiumaiban, mivel úgy tűnt, hogy a készítmény lassítja a betegséget. További vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az Avastin nem hosszabbítja meg jelentősen a betegek élettartamát, ugyanakkor komoly mellékhatásai vannak, amelyek szívproblémákat és vérzéseket okoznak. Ennek eredményeként tavaly novemberben az Egyesült Államokban a készítmény elvesztette az emlőrák kezelésére vonatkozó engedélyét, Európában és Japánban viszont jelenleg is engedélyezik alkalmazását a rosszindulatú emlődaganatok előrehaladott formáinál.

Az új kutatások során a készítményt a korábbiaktól eltérően az emlőműtét előtt néhány hónappal kezdték el alkalmazni. Az Egyesült Államokban 1200 betegnél kemoterápiát vagy Avastinnal kombinált kemoterápiát alkalmaztak. Hasonló vizsgálatot végeztek Németországban 1900 páciens bevonásával. A műtét idejére az Avastinnal is kezelt amerikai betegek 34 százalékánál eltűnt a daganat, míg a csupán kemoterápiában részesült nőknél ez az arány 28 százalékos volt. (A műtétet mindazonáltal elvégezték, hogy megbizonyosodjanak, valóban „felszívódott-e” a daganat).

Németországban az Avastinnal is kezelt nők 18 százalékánál tűnt el a daganat, szemben a kizárólag kemoterápiában részesült csoport 15 százalékos arányával. A német vizsgálatban más kemoterápiás készítményeket alkalmaztak, amelyek kihathattak az Avastin hatékonyságára, és szigorúbb kritériumok alapján vizsgálták a daganatra utaló jeleket az emlő szöveteiben és a nyirokmirigyekben. Az igazi kérdés azonban, hogy meghosszabbítja-e az Avastin a betegek életét. Mindkét vizsgálat folytatódik, a kutatók továbbra is figyelemmel kísérik a páciensek sorsát, egészségi állapotát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni