Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 12. 10:33, péntek | Életmód
Forrás: - Adrienn -

Méghogy a megfázást nem lehet elkapni…

Méghogy a megfázást nem lehet elkapni…

Ha valaki köhög és tüsszög, sokszor mondja családjában vagy a munkahelyén, hogy nem kell aggódni, ez csak megfázás, nem lehet elkapni. Ez azonban óriási tévedés.

A megfázás, meghűlés, vagy nátha ugyanis nem más, mint a felső légutak vírusos fertőzése, amely jól terjed cseppfertőzéssel és mások által megfertőzött tárgyakkal való érintkezéssel. Igazából még azt is vitatják, hogy a megbetegedésnek követlen köze lenne a test lehűléséhez. Az igaz, hogy leginkább hideg, nedves időjárási körülmények között terjed, de ebben inkább annak lehet jelentős szerepe, hogy ilyenkor sokkal több időt töltenek az emberek zárt helyeken, összezsúfolva, ami nagyban növeli a fertőzésveszélyt. Egyes vélemények szerint a hidegben olyan légzőszervi elváltozásokkal kell számolni, amelyek érzékenyebbé tehetik a nyálkahártyát a fertőzésekkel szemben, más kutatók viszont mégiscsak a hideg idő hatását tartják fontosnak, de közvetett módon. A meghűlés rizikófaktorai közé sorolják ugyanis a stresszt, amelyet éppúgy kiválthat a testhőmérséklet csökkenése, mint a túlhajszolt életmód. Az tény, hogy a meghűléses megbetegedések legnagyobb részét a rhinovírus okozza, de sok kérdésben nincs egységes álláspont a kutatók és az orvosok között. Bizonyított megelőzési mód a gyakori kézmosás és az arcmaszk viselése, és persze a potenciális fertőző helyek (pl. tömegközlekedés) elkerülése. Nem bizonyított, hogy a nagyobb dózisban alkalmazott vitaminok bármit is segítenek, és a népszerű „megfázásgyógyszerek” egyikéről sem állítható, hogy segítene a gyógyulásban, vagy lerövidíteni a betegséget. Ezek kizárólag a tüneteket csökkentik. Mivel vírusos betegségről van szó, az antibiotikumok is hatástalanok, az egyetlen biztos gyógymód a pihenés és a sok folyadék fogyasztása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.