Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2018. Március 15. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Meghalt a mai kor Einsteinje

Meghalt a mai kor Einsteinje

Elhunyt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

Talán a jelenkor leghíresebb tudósa volt Stephen Hawking. Elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tette ismertté, számos közkedvelt tudományos könyv szerzője is volt. Egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet, melyet 40 nyelvre fordítottak le és több mint 30 millió példányban adtak el. E könyvét átdolgozva 2005-ben adta ki Az idő még rövidebb története címmel, de más, a hétköznapi nyelvre lefordított tudományos értekezéséből is született több könyve. A minap azzal hívta fel magára és a tudományra a figyelmet, hogy azt nyilatkozta: tudja mi történt az ősrobbanás előtt. E kijelentése már csak azért is válthatott ki óriási érdeklődést, mert 1965-ben írt doktori disszertációját röviddel ezelőtt nyilvánosságra hozta és pár hét alatt több millióan töltötték le és olvasták át az interneten. Sőt, botrányt is kavart 2010-ben megjelent másik könyvével, A nagy terv cíművel, melyben azt fejtette ki, hogy a világegyetem leírható a fizika törvényszerűségeivel így az emberiségnek nincs szüksége a Teremtőre. Az utóbbi években rendre arról beszélt, hogy az ember csak akkor maradhat meg az univerzumban, ha képes lesz magának megteremteni az életfeltételeket a Földön kívül is.

A gyászhírt három gyermeke, Lucy, Robert és Tim jelentette be. Közleményükben Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. „Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog.”

A tudós mozgássérült volt és kerekesszékben élt. Betegségét már 21 éves korában azonosították, utána évek alatt épült le, de legalább 50 évvel túlélte akkor megjósolt halálát. Betegségét ismerve ugyanis az orvosok annak idején kijelentették, két évnél ne számítson többre. Az utóbbi évtizedekben már csak az egyik kezén tudott mozgatni néhány ujjat, ezért a fürdéshez, öltözködéshez, étkezéshez és a beszédek megtartásához is segítségre volt szüksége. Lényegében egy komputer segítségével kommunikált a világgal, életéről néhány éve egy film is készült.

(Forrás: Szabad Föld)

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Címkék: Stephen Hawking, tudós

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 05. 13:35, kedd | Helyi

Tippek, hogy jobban használd otthon a hűtőt

Különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonykor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja.

2023. December 05. 13:18, kedd | Helyi

Karácsonyi csomagot kapnak a nyugdíjasok Petőfiszálláson

A kifizetésre és a csomag átvételére 2023. december 5-7 között 9-12 óráig és 13-15 óráig, illetve 2023. december 8-án 9-12 óráig az önkormányzati hivatalban (Kossuth u. 8.) lesz lehetőség.

2023. December 05. 12:58, kedd | Helyi

Mire jó a Mozgáskotta?

A Magyar Mozgáskotta Módszer, mint a komplex személyiségfejlesztés, mozgásnevelés, hátránykompenzáció lehetséges alternatív programja.

2023. December 05. 08:07, kedd | Helyi

Agycsavaró matematikaverseny a PG-ben

November 30-án a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégiumban megrendezésre került a már hagyományos „Agycsavaró\".