Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2018. Március 15. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Meghalt a mai kor Einsteinje

Meghalt a mai kor Einsteinje

Elhunyt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja.

Talán a jelenkor leghíresebb tudósa volt Stephen Hawking. Elsősorban a fekete lyukakkal és a relativitással kapcsolatos munkája tette ismertté, számos közkedvelt tudományos könyv szerzője is volt. Egyik legismertebb ilyen munkája Az idő rövid története, a térről és időről szóló, a modern fizika témáit boncolgató ismeretterjesztő kötet, melyet 40 nyelvre fordítottak le és több mint 30 millió példányban adtak el. E könyvét átdolgozva 2005-ben adta ki Az idő még rövidebb története címmel, de más, a hétköznapi nyelvre lefordított tudományos értekezéséből is született több könyve. A minap azzal hívta fel magára és a tudományra a figyelmet, hogy azt nyilatkozta: tudja mi történt az ősrobbanás előtt. E kijelentése már csak azért is válthatott ki óriási érdeklődést, mert 1965-ben írt doktori disszertációját röviddel ezelőtt nyilvánosságra hozta és pár hét alatt több millióan töltötték le és olvasták át az interneten. Sőt, botrányt is kavart 2010-ben megjelent másik könyvével, A nagy terv cíművel, melyben azt fejtette ki, hogy a világegyetem leírható a fizika törvényszerűségeivel így az emberiségnek nincs szüksége a Teremtőre. Az utóbbi években rendre arról beszélt, hogy az ember csak akkor maradhat meg az univerzumban, ha képes lesz magának megteremteni az életfeltételeket a Földön kívül is.

A gyászhírt három gyermeke, Lucy, Robert és Tim jelentette be. Közleményükben Hawking bátorságát és kitartását méltatták, és azt írták, humorával világszerte sokakat inspirált. „Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretsz. Örökre hiányozni fog.”

A tudós mozgássérült volt és kerekesszékben élt. Betegségét már 21 éves korában azonosították, utána évek alatt épült le, de legalább 50 évvel túlélte akkor megjósolt halálát. Betegségét ismerve ugyanis az orvosok annak idején kijelentették, két évnél ne számítson többre. Az utóbbi évtizedekben már csak az egyik kezén tudott mozgatni néhány ujjat, ezért a fürdéshez, öltözködéshez, étkezéshez és a beszédek megtartásához is segítségre volt szüksége. Lényegében egy komputer segítségével kommunikált a világgal, életéről néhány éve egy film is készült.

(Forrás: Szabad Föld)

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Címkék: Stephen Hawking, tudós

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 10:22, péntek | Helyi

Természettudományi versenyen jeleskedtek a Batthyány iskola tanulói

2023. január 13-án került megrendezésre a Batthyány Lajos Általános Iskolában az Országos Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulója.

2023. Január 26. 14:33, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2023. Január 24. 14:27, kedd | Helyi

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program.

2023. Január 24. 14:21, kedd | Helyi

Idén is jönnek a busók Bokrosra

Az idei farsangot is mohácsi busókkal teszik színesebbé Bokroson.