Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2017. Július 02. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: napi.hu

Meghalok, mire nyugdíjas leszek

Meghalok, mire nyugdíjas leszek

Elképesztő felmérés érkezett...

A magyarok mintegy 58 százaléka azért nem tesz félre az időskori évekre, mert egyáltalán nem számít rá, hogy megéli a nyugdíjas éveket - derül ki az OTP friss felméréséből.

Egyáltalán nem számít rá, hogy megéli a nyugdíjas éveket - olvasható ki az OTP öngondoskodási indexből. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint azonban könnyen elszámolhatja magát, aki ilyen logika alapján dönt.

A Finn Nyugdíjközpont idei elemzése szerint a következő években valóban tovább nőhet a nyugdíjkorhatár az OECD országokban. Előrejelzésük szerint 2050-re Dániában kaphatnak legkésőbb öregségi nyugdíjat a munkaerőpiacot elhagyók, mivel addigra 72 év körül lesz a nyugdíjkorhatár az országban. A svéd és norvég nyugdíjasok ennél jobban járnak, ők már 61, illetve 62 évesen elkezdhetik kipihenni a munkával töltött évek fáradalmait.

A jelentés szerint Magyarországon 65-66 év körül lesz a nyugdíjkorhatár a következő évtizedekben (jelenleg a magyar korhatár fokozatosan közelíti a 65 évet, idén a 63,5 évnél jár - a szerk.). és így - a folyamatosan emelkedő, születéskor várható átlagos élettartamot figyelembe véve - jó néhány évre elegendő vagyont kell felhalmozniuk azoknak, akik anyagi biztonságban szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket.

Akár 10-15 millió forintos megtakarításra is szüksége lehet annak, aki az aktív években megszokott életszínvonalon szeretné élni a nyugdíjas éveit. Ez az összeg első hallásra soknak tűnhet, azonban a mai húszas éveik végén, harmincas éveikben járó munkavállalók folyamatos megtakarításokkal összegyűjthetik a szükséges vagyont - véli Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A 2011 óta készülő OTP öngondoskodási index eredményei alapján három fő ellenérvet sorolnak fel az aktív keresők az egyéni, nyugdíjcélú öngondoskodással szembe:

  • túlságosan távoli cél,
  • vitatott felelősségi körök (2016-ban a megkérdezettek 73 százaléka válaszolta, hogy kizárólag az állam feladata biztosítani a lakosság időskori anyagi biztonságát),
  • nyugdíjas évek eltűnése a folyamatosan emelkedő nyugdíjkorhatár és az ennél alacsonyabb átlagéletkor miatt.

A KSH adatai szerint 2015-ben a születéskor várható élettartam férfiaknál 72, míg a nőknél 78 év volt. A trendek alapján Magyarországon ez az érték 2050-re szinte biztosan meghaladja mindkét nemnél a 80 évet.

Címkék: korhatár, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 15:00, vasárnap | Helyi

Évente kétszázötven gramm műanyagot fogyasztunk

Világszerte komoly gondot okoz a hatalmas mennyiségű műanyag szemét. Több ország után legutóbb a Fidzsi-szigeteken tiltották be a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását.

2020. Január 26. 12:00, vasárnap | Helyi

Gyömbérszörppel, gyömbér teával a téli bajok ellen

A gyömbér az egyik legtöbb gyógyító hatással bíró fűszernövény, ráadásul az íze is nagyon különleges, sokféle ízvilágba beleilleszthető.

2020. Január 26. 08:45, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2020. január 26.

2020. Január 25. 17:45, szombat | Helyi

Hosszú távú kulturális együttműködést kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Félegyházi Pékség

Az együttműködés első megvalósulása a magyar kultúra napján színre kerülő, Az ember tragédiája című darabhoz kapcsolódik.