Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Március 20. 12:17, péntek | Külföld
Forrás: hazipatika.com

Megérkezett Japánba az olimpiai láng

Megérkezett Japánba az olimpiai láng

Pénteken reggel megérkezett Japánba az olimpiai láng. A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet múlt csütörtökön - a hagyományoknak megfelelően - Olümpiában gyújtottak meg. A lángot, mely egy "Tokió 2020 olimpiai lángváltó" feliratú repülőgéppel érkezett, szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő - Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő - macusimai bázisán. A speciális tartóban szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.

Noha már több neves sportoló is kérte a játékok elhalasztását a koronavírus-világjárvány miatt, a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyelőre tartja magát a július 24-i rajthoz, ami előtt a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében. A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek viszont elmaradnak.

Négy és fél hónap van hátra az olimpiáig

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári tokiói olimpia rendezésével kapcsolatban. A szervezet vezetője a New York Times-nak nyilatkozott a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetről. "Különböző forgatókönyvekben gondolkozunk, de ellentétben sok sportszövetséggel vagy profi ligával, bennünket még négy és fél hónap választ el a játékoktól" - hangsúlyozta Bach. Hozzátette, a szakszövetségek sok esetben optimistábbnak tűnnek a NOB-nál, mivel csak áprilisig vagy májusig halasztották el versenyeiket. "Mi pedig július végéről beszélünk." - jelentette ki.

"Nincs esélyegyenlőség a felkészülésben"

A koronavírus-járvány miatt nincs esélyegyenlőség a sportolók között a tokiói nyári olimpiára való felkészülés tekintetében - hívta fel a figyelmet Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) elnöke. A 63 éves sportvezető a The Times című napilap csütörtöki számában azt nyilatkozta, munkájuk nagy részét jelenleg arra fordítják, hogy megállapítsák, szerintük lehetséges lesz-e az eredeti időpontban megrendezni az ötkarikás eseményt. "Minden tagszövetségünk ugyanazzal a kihívással néz szembe egy nagyon-nagyon nehéz szituációban" - jelentette ki Coe, hozzátéve, hogy miközben úgy tűnik, Kínában javul a járványügyi helyzet, Európában éppen most válik egyre nehezebbé.

"Világos, hogy a világjárvány közben nem beszélhetünk esélyegyenlőségről a felkészülésben, mert például egy olasz hosszútávfutónak jelenleg otthon kell maradnia, ez pedig óriási hátrány" - mondta a WA elnöke, kiemelve, hogy a különböző országokban egymástól eltérő mértékű közegészségügyi korlátozások vannak érvényben. "Ha a francia, spanyol vagy olasz sportolókra gondolunk, jelenleg az ő helyzetük például nagyon nehéz" - nyilatkozta Coe.

Címkék: olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -