Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 07. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: Vezess

Megérkezett a Mazda 2

Megérkezett a Mazda 2

Miután elődje 2008-ban elnyerte az év abszolút legjobbjának járó a Világ Év Autója címet, a soron következő kisautó vállát iszonyú felelősség nyomta.

Miután elődje mindenkit elkápráztatott azzal, hogy jó egy mázsával volt könnyebb az őt megelőző generációs Mazda2-esnél, és (leginkább ezzel a fegyverténnyel) 2008-ban elnyerte az év abszolút legjobbjának járó a Világ Év Autója címet, a soron következő kisautó vállát iszonyú felelősség nyomta.

A Mazda mérnökei ahelyett, hogy tovább faragták volna a méretet és a tömeget, és építettek volna egy pazar törpeautót, ésszerű döntésre jutottak: a súly maradt, cserébe nagyobb, tágasabb, biztonságosabb autót hozunk létre. A 75 lóerős benzines alapmotorral eddig 1035 kilót nyomott az autó, az új modell a vezetővel együtt 1045-öt, de közben 17,5 centivel hosszabb (4060 mm), 2,0 centivel magasabb (1495 mm), és ami a legfontosabb, a tengelytáv 8 centivel nőtt (2570 mm). A szélesség (1695 mm) nem változott.

Ez pedig azt jelenti, hogy az autó papíron hasonló menetdinamika mellett több helyet kínál az utasoknak és a csomagoknak (250 helyett 280 liter) egyaránt. A helykínálat azonban ennél is kedvezőbb, mert ahelyett, hogy a manapság szokásos egyterű fazonban rajzolták volna meg az autó orrát, az A-oszlop határozott töréssel emelkedik a tetőig; a meredekebb felület pedig helyet szabadított fel a beltérben. Minden fő mérőszám javult, a válltértől a fejtérig, hatalmas távon (26 centi) mozgatható a vezetőülés, a kormánykerék négy irányban állítható.

A Mazda2 karosszériája egyébként jól példázza, micsoda tempóban fejlődik az autóipar (vagy inkább a kohászat és a gyártástechnológia): a nagy és ultra nagy szakítószilárdságú acélok részarányát 53 százalékról 65-re emelték, a torziós merevség 22 százalékkal nőtt, miközben a nyers váz 7 százalékkal kevesebbet nyom, mint az elődé. Mindez eleve jó zajcsillapítást ígér, de a mérnökök még rátettek egy lapáttal; a Mazda szerint példa nélküli csend várja az utasokat a kisautó gyomrában.

2015-ben nem lehet autót bemutatni ultrafineszes vezetőtámogató technológiák nélkül. Csak címszavakban: a Mazda2 figyelmeztet, ha akadály van a holtterünkben, ha tolatás közben autó közeledik oldalról, észleli, ha előttünk lassul a forgalom, automatikus leveszi a távfényt, ha jönnek szembe - és persze LED-es fényszóró is kérhető a kisautóhoz. Szintén példátlan extra a szegmensben a head-up kijelző, és a trendekhez igazodva a mobiltelefon is integrálható a fedélzeti multimédiás rendszerrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.