Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 13. 14:55, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Megelőzés háziorvosok bevonásával

Megelőzés háziorvosok bevonásával

Ezt a címet viseli az az EFOP-1.8.2-17-2017-00024 kódszámú pályázat, melynek keretében az egészségügyi alapellátást fejleszteni kívánják Kiskunfélegyházán és Jászszentlászlón.

„Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” című Felhívás keretében az EFOP-1.8.2-17-2017-00024 kódszámú pályázat finanszírozásában három felnőtt kiskunfélegyházi háziorvosi praxis, egy kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi praxis és egy jászszentlászlói vegyes háziorvosi praxis konzorcium keretein belül kétéves programot indít.

A résztvevő háziorvosok:

  • Dr. Bata Andrea (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
  • Dr. Ozvald Anna (gyermek háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
  • Dr. Patkós Zoltán (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)
  • Dr. Faddi Zoltán (vegyes háziorvosi praxis, Jászszentlászló)
  • Dr. Patkós Róbert (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza)

A konzorcium motivációja a korszerű, célzott, rizikó alapú prevenció lebonyolítása, különös tekintettel a legelterjedtebb, népegészségügyi problémát okozó állapotok, betegségek korai felismerésére. A betegség-megelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosítanak a helyi lakosság számára.

A program lényeges eleme, hogy az öt praxis praxisközösségben működik, meghatározott szakmai program mentén. Állandó és egyenlő minőségű beteg-, illetve lakóhelyközeli ellátást nyújt dietetikus, gyógytornász és további szakemberek bevonásával.

A projekt célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Célja, hogy csökkenjen a krónikus, nem- fertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatások bevezetése a lakosság számára.

A megvalósításhoz szükséges a szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatok jelentőségének tudatosítása, a betegség-megelőző állapotok feltárása, jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges életmód, az egészség megőrzésének propagálása.

A program célcsoportja az ellátási területen élő lakosság, így mindenkit szeretettel várnak programjaikon, melyekről a média segítségével folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők. A programban való részvétel ingyenes.

A közel kétéves szakmai megvalósítás alatt a lakosság minimum 20 százalékának szűrését végzik el. A kiszűrteknek pedig lehetőséget biztosítanak a rizikófaktorok megértésre és elhárítására egyaránt. – nyilatkozta lapunknak dr. Patkós Róbert háziorvos, a projekt szakmai vezetője.

Csányi József, városunk polgármestere az alábbiakat mondta a projekttel kapcsolatos június 12-ei tartott sajtótájékoztatón:
- Amikor 2014-ben azt a feladatot kaptuk a város lakosságától, hogy egy új irányzatot próbáljunk Kiskunfélegyházának megteremteni, akkor felmértük azokat a hiányosságokat, szükségleteket, amelyek a mindennapi életben jelentkeztek. A legkardinálisabb kérés a háziorvosi ellátás és az egészségügy fejlesztése volt. Ekkorra már az aktív betegellátás a kórházban megszűnt, láthattuk, hogy a különböző átalakításoknak köszönhetően a háziorvosi praxisok egyre terheltebbé váltak. Épp ezért kötelező önkormányzati feladatként szerettek volna olyan központi egészségügyi helyszínt találni, ahol a háziorvosok méltó körülmények között tudják munkájukat végezni, valamint a megnövekedett feladatkörre tekintettel ezt a tevékenységüket a lehető legmodernebb kialakítással tudják végezni. Mindezeknek a feltételeknek leginkább a régi SZTK épülete tűnt a legmegfelelőbbnek, mely a tervek felvázolását követően reményeink szerint újra központi funkciót tölthet be városunk egészségügyi ellátásnak tekintetében. Mindezen túlmenően magában az egészségügyünkben is egy újabb útvonal rajzolódik ki, mely nem kizárólag az akut probléma kezelését célozza meg, hanem ugyanilyen hangsúlyt fektet a megelőzésbe is. A most elinduló projekt már ezt a célirányt képviseli és reményeink szerint sikerrel fog járni.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.