Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. December 09. 15:27, péntek | Belföld
Forrás: mti

Megdöntöttük az áramfogyasztási rekordot

Megdöntöttük az áramfogyasztási rekordot

Megdőlt az áramfogyasztási rekord: a december 8-án mért 6749 megawatt az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon, közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) az MTI-vel.

A cég az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárásával és az ünnepi díszkivilágítással magyarázza a csúcsot döntő áramfelhasználást. A Mavir számít, hogy ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, megdőlhet a csütörtökön mért rekordérték.

Hozzátették: az előírás szerinti tartalékot a mostaninál kedvezőtlenebb helyzetben is biztosítják, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

A közlemény szerint egy átlagos téli hétköznap 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat.

A villamosenergia-fogyasztás általában november vége és december közepe közt a legnagyobb, de karácsony közeledtével visszaesik. A cég szerint ennek egyik oka az, hogy december közepétől már nem üzemel a legtöbb gyár és üzem, sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalok és az iskolák.

Magyarországon 1955 óta állnak rendelkezésre adatok az országos energiafogyasztásról, az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot 2007 novemberében mérték. 2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron volt az éves csúcs: július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket - közölte a Mavir.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.