Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 19. 17:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: vital.hu

Megdőlt a 'Napi egy alma...'

Megdőlt a 'Napi egy alma...'

Egy friss kutatás szerint nem igaz, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”, egy felmérésből kiderült, hogy aki napi szinten fogyasztja ezt a gyümölcsöt, semmivel sem jár ritkábban orvoshoz, mint az, aki sosem eszik.

Egy friss kutatás szerint nem igaz, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”, egy felmérésből ugyanis az derült ki, hogy aki napi szinten fogyasztja ezt a gyümölcsöt, semmivel sem jár ritkábban orvoshoz, mint az, aki sosem eszik.

Mindebből nem az következik, hogy az alma ne lenne egészséges, csupán az a mítosz dőlt meg, miszerint egyetlen gyümölcs képes lenne jótékonyan befolyásolni az egészségi állapotunkat.

A kutatás során közel 8400 amerikai felnőtt adatait nézték át a szakemberek, akik még 2007-08-ban, illetve 2009-10-ben vettek részt egy a kormány által végzett egészségügyi felmérésen, és arról kérdezték őket, mit ettek az elmúlt 24 órában, illetve, hogy hányszor jártak orvosnál az elmúlt egy évben.

Nagyjából a megkérdezettek 9 százaléka fogyasztott naponta egy almának megfelelő mennyiséget, és általában ezek a személyek képzettebbek voltak és kevesebb volt közöttük a dohányos is, illetve némileg ritkábban látogatták meg az orvosukat, ám amikor egyéb tényezőket is figyelembe vettek – például a súlyt, a rasszt, illetve a képzettségüket vagy az egészségbiztosításukat -, akkor már ez az enyhe különbség is eltörpült.

A fenti közmondás egyébként valószínűleg walesi eredetű és még az 1800-as évekből származik. Hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az alma nagyon hosszan eláll, és egyike azon kevés gyümölcsöknek, melyek egész évben hozzáférhetőek, emellett nagyszerű C-vitamin-, A-vitamin-, kalcium- és vasforrás, mindössze 100 kalóriát tartalmaz és a napi rostszükséglet közel 20 százalékát biztosítja.

Abban valamennyi szakember egyetért, hogy az almafogyasztás jó választás, ám napi egy almától senki ne várjon csodát, az egészséges élethez ugyanis ennél többre van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára