Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2011. November 13. 15:14, vasárnap | Külföld
Forrás: Orientpress.hu

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Görögországban pénteken tette le az esküt a pártonkívüli Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány.

Mandátuma az október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, ezért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához.

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először kerültek be a kormányba a szélsőjobboldal képviselői. Evangelosz Venizelosz maradt az új görög kormány pénzügyminisztere. Az átmeneti kormányt Lukasz Papadémosz vezeti, egyaránt tartalmaz minisztereket a két legnagyobb pártból, az eddigi kormányzó szocialistáktól, illetve az eddigi ellenzéki Új Demokrácia pártból.A szakértői kormány munkája 120 vagy 150 napig is eltarthat - jelentette ki Théodorosz Pangalosz, aki a kormányváltás ellenére megőrizte miniszterelnök-helyettesi posztját. A jövő év első negyedében kell a kabinetnek előkészítenie az előre hozott választásokat, s annak lebonyolításáig biztosan hivatalban marad. A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti, kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali.

A görögök eközben mintegy ötmilliárd eurónyi megtakarítást vontak ki az elmúlt egy hét alatt a bankokból a mélyülő politikai válság és az euróövezeti kilépés miatt. Ez a lakosság összes megtakarításának 3 százaléka.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

2021. Október 18. 15:00, hétfő | Külföld

Tagadja a hiperszonikus rakétával végzett kísérletet Peking

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.

2021. Október 18. 13:06, hétfő | Külföld

Romániában 1900 beteg várja, hogy a kórházakban ágy szabaduljon fel számukra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra

2021. Október 18. 08:10, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 240,7 millió, a halálos áldozatoké 4,89 millió a világon

A világon 240 665 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 898 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.