Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. December 28. 12:30, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Még több támogatásra számíthatnak a családok

Még több támogatásra számíthatnak a családok

Januártól még több támogatásra számíthatnak a családok – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin elmondta, hogy 2018 a családok éve lesz, és még jelentősebben tudják segíteni a gyermekvállalás előtt állókat, a gyermeket nevelőket és a gyermekeket.

Megemlítette egyebek mellett a családi típusú adózás és a diplomás gyed kedvező változásait, a jelzáloghitelesek fokozottabb támogatását, a diákhitel elengedésének lehetőségét, a bölcsődefejlesztési program folytatását, valamint az úgynevezett Köldökzsinór program elindulását is.

Nyolcadik éve működik családi adórendszer, amelyben gyermekszámtól függően adókedvezmény jár – közölte az államtitkár, hangsúlyozva: az elmúlt években csaknem 1600 milliárd forint megtakarítást jelentett ez az adózási forma.

Az adókedvezményeket folyamatosan bővítik, így a kétgyermekesek családi adókedvezménye jövőre is növekszik. Az érintett háromszázharmincezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot spórolhat azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek. Kedvezményük 2019-ben még tovább emelkedik majd, így összességében négy év alatt megduplázódik – közölte Novák Katalin.

Folytatódik a gyed extra, amely azt jelenti, hogy lehetővé tették a munkavállalást kisgyermekek nevelése mellett – ismertette. Megjegyezte: létezik testvér gyed is, amelynek értelmében egy családban akkor is megkapnak minden családtámogatást, ha gyors egymásutánban születnek a gyermekek. Ez 2014 előtt nem így volt – tette hozzá.

A jövő év újdonsága, hogy egyről két évre, a duplájára emelik a diplomás gyed időtartamát, így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem alatt vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket. A diplomás gyed összege is nő: felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevők esetében 89 250-ről 96 600 forintra, mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben és doktori képzésben részt vevők esetében pedig 112 000-ről 126 350 forintra.

Jelzáloghitel, diákhitel – újabb könnyítések

Újabb támogatást kapnak a jelzáloghitelesek. Ezen családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is. Az intézkedés akár 214 ezer jelzáloghitellel rendelkező gyermekes családot is érinthet – közölte az államtitkár.

Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Novák Katalin azt mondta, bővítik a lombikprogram hozzáférési lehetőségeit, növelik a gyógyszerek támogatását. Infrastrukturális fejlesztésekről is döntött a kormány: 8 milliárd forintos támogatást nyújtanak az állami egészségügyi intézményeknek, hogy még több, meddőséggel küzdő pár számára legyen hozzáférhető a lombikprogram.

A bölcsődefejlesztési programot is folytatják. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években többszereplőssé, rugalmasabbá tették a rendszert. Jövőre a korábbi összegekhez képest is 10 milliárd forinttal több jut bölcsődefejlesztésre – hangsúlyozta.

Január elsejével indul a Köldökzsinór program, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint egy babakötvényre Start-számlával. Utóbbi kezdő összege 42 500 forint, és ha a családok tovább takarékoskodnak, ehhez az állam kamattámogatást tesz hozzá, így a fiatal 18 évesen több millió forinttal „indulhat el”.

Novák Katalin azt mondta, hogy nőtt az otthonteremtési program népszerűsége. Mind többen építkeznek, már több mint 60 ezer családot tudtak támogatni a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül. A programot tovább folytatják, és sok adminisztratív akadály elhárításával, járulékos költség csökkentésével még olcsóbbá teszik az otthonteremtést – jelentette ki.

Az ingyenes gyermekétkeztetésre 2018-ban 79 milliárd forint jut, ezzel is a családok terheit szeretnék mérsékelni – közölte az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 16. 09:04, kedd | Helyi

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.