Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Október 06. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Még most is szívesen varrna a 90 éves Pannika néni

Még most is szívesen varrna a 90 éves Pannika néni

90. születésnapját ünnepelte a napokban Kis Mihályné szül. Lantos Anna.

E kivételes ünnep alkalmából Balla László alpolgármester és Gyenes Attila a körzet önkormányzati képviselője kereste Őt fel otthonában.

Pannika néni és leánya nagy örömmel fogadta az ajándékokat: a nagy csokor virágot és a miniszterelnökünk, Orbán Viktor kézjegyével ellátott emléklapot.
Pannika néni élete első 75 évét Jászszentlászlón élte. Szegény földműves család gyermekeként nem volt lehetősége továbbtanulásra. Ezért tanult szakmája sem lett. Szorgalmának és ügyességének köszönhetően sajátította el a varrás mesterségét. Addig fejlesztette ebbéli képességét, hogy a Kiskunfélegyházi Háziipari Szövetkezet bedolgozó varrónője lett és innen is ment nyugdíjba.
Mindeközben a mezőgazdasági tevékenységektől sem tudott elszakadni. Vasutas, majd olajtöltő munkát végző férjével együtt szépen művelt kertjük volt a kétkezi munkával igényesen felépített házuk mellett. A csodálatos virágokkal tarkított előkertjükért még elismerő oklevelet is kapott Pannika néni Jászszentlászló polgármesterétől. Ma is szívesen gondozza a lépcsőház előtti kis virágoskertet, habár ő azt mondja jövőre már meghagyja másnak ezt a munkát.

Pannika néni és férje egyetlen leánygyermeküknek jobb sorsot szánt, ezért ösztönözték a továbbtanulásra. Ennek köszönhetően lett lányuk a bővebb család első diplomát szerzett gyermeke, aki pedagógusként Kiskunfélegyházára került.

Pannika néni férje 2004-ben elhalálozott. Ekkor határozott úgy, hogy eladja a jászszentlászlói házat, és Félegyházára költözik. Pannika néni most a város Kossuth utcai családias társasházának földszinti lakásában éli mindennapokat, nagy egyetértésben a lépcsőház lakóival. Nagyon sokat beszélget a környékbeli lakókkal is, mert Pannika néni amikor csak teheti lent sétálgat a ház előtt. Minden nap felpattan a szobakerékpárjára is, mert annak idején mindenhová biciklivel járt a faluban. Itt a városban azonban már úgy gondolja nem neki való a biciklizés.

Varrógépe az ablak előtti kisasztalnál, mint egy féltet kincs, letakarva várja, hogy újra használatba vegyék. Pannika néninek azonban már nem tökéletes a látása. Ha ez az akadály nem állna útjába, akkor szívesen varrogatna még most is.

A barátságos, emlékekkel teli lakásban gyakori látogató Pannika néninél lánya, aki az ápoló tevékenységet is ellátja. Unokái és az ő családjuk nem a városban élnek, így csak ritkán tudnak jönni, de fényképeikkel tele van Pannika néni vitrines szekrénye. Bármikor oda vetődik pillantása, melegség tölti el szívét. Kiváltképp büszke kutató munkát végző unokáira és a gyorsan növekvő dédunokákra is de a család apraját-nagyját egyformán szereti.

Kívánjunk hát mi is nagyon sok boldog pillanatot még Pannika néninek, amit szerettei körében tölthet el.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.